<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=76684" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Шарли ебдо" с...

Ердоган: “Западните държави искат да подновят кръстоносните походи”

28 Октомври 2020
0 3279

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че атаките срещу пророка Мохамед са “въпрос на чест” за Турция и мюсюлманите, а държавите, обиждащи исляма, всъщност се стремят да подновят кръстоносните походи, предаде Дневник, позовавайки се на публикации на агенциите “Ройтерс” и “Ал Джазира”.

Коментарът на Ердоган, който претендира за лидерство в мюсюлманския свят, следва няколко дни на напрежение, след като френският му колега Еманюел Макрон обяви, че ислямът е в “криза”, и защити правото да бъдат показвани карикатури дори на пророка.

Франция отзова посланика си в Турция заради обидни реплики на Ердоган срещу Макрон

Президентът на Египет Абдел Фатех ал-Сиси. Снимка: Reuters

Египетският президент Абдел Фатех ал-Сиси заяви, че свободата на словото трябва да бъде ограничавана, когато обижда над 1,5 милиарда жители на планетата.

“Ние също имаме права, които не трябва да бъдат нарушавани. Ние също пазим високи ценности, които не бива да бъдат погазвани”, каза още той по повод френските карикатури на Мохамед.

Протест в столицата на Бангладеш. Снимка: AFP

Антифренски протест се състоя в столицата на Бангладеш. Актвистите на демонстрацията нарекоха президента Еманюел Макрон “най-големият терорист на света” и поискаха изгонването на френските дипломати от Бангладеш. За Франция се застъпиха редица държави в ЕС, както и Великобритания.

“Шарли ебдо” се подигра на Ердоган с карикатура, Анкара излезе с остър отговор (снимка)

По-рано представители на Ердоган обявиха, че прокуратурата в Турция разследва публикуването на негова карикатура от сатиричното списание “Шарли ебдо”, чиято работа стана повод за недоволстото в мюсюлманския свят. Ердоган обаче каза в парламента, че дори не е виждал карикатурата.

Източник: Дневник, Aljazeera

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции