<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=83477" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Илон Мъск е у...

Ердоган: Турция ще изстреля ракета до Луната

10 Февруари 2021
1 500

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че страната си поставя за цел да изстреля ракета до Луната като част от своята космическа програма през 2023 г., пише Свободна Европа.

“В края на 2023 г. ще бъде осъществено първото кацане на Луната от наша собствена и автентична хибридна ракета, която ще бъде изстреляна с помощта на международно сътрудничество”, каза Ердоган по време на представянето на космическата програма на Турция в Анкара.

Президентът не даде подробности за вида на международно сътрудничество. Миналия месец Ердоган разговаря със собственика на Tesla и SpaceX Илон Мъск за възможно сътрудничество между неговите фирми и турски компании.

Ердоган обяви 10 стратегически цели пред Турция, сред които и изпращането на научна мисия в Космоса. Анкара си поставя срок от 10 години за постигането на тези 10 цели.

Миналия месец Турция изстреля сателита Turksat 5A от Съединените щати и в сътрудничество със SpaceX. Изстрелването на сателита Turksat 5B е планирано за второто тримесечие на 2021.

Междувременно космически кораб на Обединените арабски емирства успешно навлезе в орбитата на Марс в понеделник. Това е първата междупланетна мисия на арабска държава. Диспечерите в контролния център в Дубай станаха на крака и аплодираха новината, че Амал (надежда на арабски) е приключил успешно 7-месечното си пътуване и може да започне да събира информация за Марс.

Източник: Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции