<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=73269" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Политико": Ет...

ЕС с нови санкции срещу Турция заради претенциите в Средиземно море (видео)

11 Септември 2020
0 880

Европейският съюз подготвя нови санкции срещу Турция, ако Анкара откаже да преговаря с Гърция за разрешаване на териториалния спор между двете страни. Това стана ясно от среща на френския президент Еманюел Макрон с лидерите на още шест европейски страни на остров Корсика, предаде France 24.

Показвайки отново гнева си срещу Турция и президента Реджеп Ердоган, Макрон заяви преди срещата на върха, че съюзникът на НАТО вече не е партньор в Източното Средиземноморие и че хората му “заслужават нещо” по-различно от поведението на правителството в момента.

Напрежението нарасна, след като Турция изпрати кораб, за да проучи възможностите за добив на петрол и газ в източното Средиземноморие, в територии, за които претендират също Гърция и Кипър.

Франция решително подкрепи Гърция и Кипър във все по-разрастващия се конфликт с Турция по отношение на въглеводородните ресурси и морското влияние в Източното Средиземноморие, което породи опасения от по-сериозен конфликт.

Ердоган: Турция ще вземе това, което ѝ се пада по право в Средиземно, Егейско и Черно море

След разговори с лидерите на Италия, Малта, Португалия, Испания, Гърция и Кипър в курорта Портичио, Макрон прие малко по-мек тон, заявявайки, че лидерите искат да се включат отново в диалог с Турция „добросъвестно “.

Видео: France 24

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции