<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=66645" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 75 са новите с...

ЕС ще купи 400 милиона дози ваксина срещу коронавируса

14 Юни 2020
0 4586

Британската фармацевтична компания “AstraZeneca ” е подписала договор с Италия, Германия, Франция и Нидерландия за осигуряване на ваксина срещу новия коронавирус, съобщи Ройтерс. Доставките ще започнат до края на 2020 г.

ЕС ще купи 400 милиона дози ваксина срещу коронавируса

Договорът е за до 400 милиона дози от ваксината, разработена от Оксфордския университет. По данни на Световната банка населението на ЕС е 447 млн. души. От “AstraZeneca ” добавят, че търсят начини да увеличат производството, за да бъде тя достъпна бързо и масово.

ЕС ще купи 400 милиона дози ваксина срещу коронавируса

Италианският министър на здравеопазването Роберто Сперанца написа във Фейсбук, че изследванията с ваксината са напреднали и тя се очаква да е готова в края на есента. На британската фармацевтична компания са поръчани общо 2 милиарда дози от различни страни по света, включително от сделка с американското правителство на стойност 1,2 млрд. долара, както и с две дружества, подкрепени от Бил Гейтс.

ЕС ще купи 400 милиона дози ваксина срещу коронавируса

Коронавирусът, Бил Гейтс, “еврейският заговор” и световната конспирация

Как се одобрява ваксина

В Европейския съюз съществуват много строги правила за одобряването на ваксини, преди да бъдат пуснати на пазара. Европейската агенция по лекарствата (EMA) извършва оценка и надзор на ваксините след тяхното създаване. След всеобхватни процедури на изпитване Европейската комисия може да издаде разрешение за търговия. Политиката в областта на ваксинирането е от компетентността на националните органи, но Европейската комисия подпомага държавите да координират своите политики и програми.

Новият коронавирус беше регистриран за първи път в китайската провинция Ухан в края на 2019 г. Общият брой на доказаните случаи по света надхвъли 7,5 милиона. От тях над 3,5 милиона са оздравели. Починали са 422 000 души със заболяването.

Животът ще се нормализира от коронавируса, само след като се осигури ваксина, заяви Бил Гейтс

Все още няма одобрена ваксина или лечение за COVID-19, но според министъра на здравеопазването на Германия Йенс Шпан много страни по света вече са сключили сделки, за да си ги осигурят, когато са готови. Европейската комисия е получила мандат от правителствата на блока в събота да договори купуването и на други обещаващи ваксини, но не е ясно дали ще има достатъчно средства за това.

ЕС ще купи 400 милиона дози ваксина срещу коронавируса

Ролята на ваксините

Днес повече от 100 милиона деца по света се ваксинират ежегодно срещу различни болести, като например дифтерия, тетанус, коклюш, туберкулоза, полиомиелит, дребна шарка и хепатит Б.

ЕС ще купи 400 милиона дози ваксина срещу коронавируса

Според Световната здравна организация (СЗО) благодарение на ваксинациите всяка година се предотвратяват приблизително 2-3 милиона смъртни случая по света, а разходите за лечение на заболявания, включително антимикробно лечение (при вирусни инфекции), намаляват, припомнят от Европейската комисия.

Радио Свободна Европа/Радио Свобода © 2019 RFE/RL, Inc. Всички права запазени.

Източник: Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции