<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=99503" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Защо Олимпиа...

Ето как опаковаха по проект на Кристо Триумфалната арка в Париж (снимки)

13 Септември 2021
3 3086

Малко след изгрев слънце в неделя първите работници са вече на върха на Триумфалната арка в Париж. Започват да се спускат по въжета надолу, облечени в оранжеви жилетки и каски. Развиват сребърно синия плат, който отразява сутрешната светлина, пише британският The Guardian.

Някои от зрителите дори ръкопляскат, но повечето наблюдават със затаен дъх, разказва репортерът на Гардиън на мястото на събитието. Операцията по опаковане на Триумфалната арка се извършва бавно и внимателно, а на работниците се налага да спират на всеки няколко метра, за да нагласят гънките на материала. В същото време те нямат право да докосват самата арка.

Ето как опаковаха по проект на Кристо Триумфалната арка в Париж (снимки)
Снимка: AFP

Така започва последният етап от един от най-значителните проекти на големия художник Кристо. На събитието се усеща и тъга, защото нито той, нито съпругата му Жан-Клод ще могат да видят как се сбъдва мечтата им. Двамата за първи път замислят проекта за опаковането на Триумфалната арка през 1962 г., когато живеят под наем в малка стая наблизо.

Роденият в България художник Христо Владимиров Явашев, известен като Кристо, почина на 31 май 2020 г. на 84-годишна възраст. Той е създател на ефимерни, грандиозни проекти, сред които опаковането на германския Райхстаг.

Той работеше заедно със съпругата си Жан-Клод до смъртта ѝ през 2009 г. Заедно двойката достигна световна слава със своите монументални произведения.

Ето как опаковаха по проект на Кристо Триумфалната арка в Париж (снимки)
Снимка: AFP

Изпълняването на проекта за опаковането на Триумфалната арка във френската столица се изпълнява по тяхно желание, следвайки подробните инструкции, оставени от Кристо.

“Това е визията на Кристо и Жан-Клод. Изключително важно е да обърнем внимание на всеки детайл, на който Кристо държеше”, казва племенникът на художника Владимир Явашев, който е отговорен за изпълнението на проекта.

“Дизайнът е изработен от Кристо до най-малкия детайл и ние трябва да се придържаме към него. Ако хората дойдат и кажат, че е точно като на рисунките, това означава, че сме свършили добра работа.”

В момента по инсталацията работят денонощно 3 екипа, а подготовката на самото опаковане стартира още през юли. Използвани са 25 000 квадратни метра плат и 3-километрово въже.

Проектът струва около 14 милиона евро и е финансиран единствено от продажбата на скици, чертежи и произведения на Кристо. Не получава никакво общинско или държавно финансиране.

Ето как опаковаха по проект на Кристо Триумфалната арка в Париж (снимки)

Опаковането се очаква да бъде завършено на 13 септември, след което предстои внимателна проверка на изпълнението. L’Arc de Triomphe, Wrapped (“Триумфалната арка, Опакована”) ще бъде открита официално на 18 септември и, както всички други инсталации на Кристо, ще бъде временна. На 3 октомври ще започне работата по премахването на произведението.

“Една много важна част е, че хората могат да дойдат, да обиколят Триумфалната арка и да докоснат материала. Това е произведение на изкуството, което е живо, движи се с вятъра”, казва Владимир Явашев пред Гардиън.

Ето как опаковаха по проект на Кристо Триумфалната арка в Париж (снимки)

“Кристо и Жан-Клод вярваха, че в основата на тяхното изкуство е свободата. Никой не притежава тази творба, дори те. Всеки човек може да намери собствено значение и всяко значение е важно и правилно.”

Източник: The Guardian, превод: Свободна Европа

Снимки: AFP

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции