Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Е-тротинетките под наем в София вече ще се движат по-бавно
Е-тротинетките под наем в София вече ще се движат по-бавно
gospodari.com
08-28-19
добавено
2072
прегледа

За да намали рисковете от бавещите се правила за движение на електрическите тротинетки, Столичната община прави опит да ограничи скоростта поне на тези, които се отдават под наем, съобщава в. Сега. Скутерите за споделени пътувания, които частна фирма пусна в София преди седмица, вече се движат с до 7.5 км в райони с много пешеходци като паркове и градини, съобщи координаторът на общинския проект "Зелена София" Елица Панайотова. Това е близо до скоростта, с която се движат и минувачите, каза още тя.

 

Панайотова поясни, че ограничението се контролира от софтуера на возилата и че в апликацията към тях София е маркирана по зони. "С приближаването на парк или градинка превозното средство подава сигнал, с който предупреждава водача, че скоростта ще бъде намалена. След това тротинетката вече не може да развие максималните 25 км/ч до излизане от зоната", каза още тя. Според координатора на "Зелена София" ограничението на скоростта до тази при ходене би трябвало да демотивира водачите да влизат в паркове и градини с тротинетки. По пешеходната зона на "Витоша" вече също е въведен лимит, докато по улица "Граф Игнатиев" още се наблюдава дали тротинетките ще успеят да се възползват от трамвайното трасе, преди да се вземе решение и за там. Панайотова съобщи още, че фирмите, които тепърва ще влязат на пазара на този вид услуги, също ще бъдат задължени да настроят уредите си за ниска скорост в пешеходни пространства.

 

Няма как обаче ограничението да се прилага за частните електрически возила, признават от "Зелена София". То няма да важи и на тротоарите, където много от водачите карат новите превозни средства. Панайотова потвърди и че тепърва ще се обсъждат какви правила за тяхното участие в уличното движение да се приемат и че все още не е ясно кога те ще станат факт. Във вторник от Института за пътна безопасност предупредиха, че София бави въвеждането на регламент за движение на е-тротинетките, въпреки че те стават все по-масови. Шефът на института Богдан Милчев поясни, че преди 40 дни е предложил правила за скутерите, но че общинската администрация не е реагирала и досега. Част от предложенията са всяка тротинетка да разполага с валиден застрахователен стикер и идентификационен номер. Право да я карат да имат само лица, навършили 14 години. Освен това електрическите скутери трябва да имат подходящо осветление, както и ясно звучащ звънец. От "Зелена София" допълниха, че ще настояват скутерите да не се движат по тротоари, а по велоалеите, където ги има, и също така да спазват правилата за движение, които важат и за велосипедите. По време на дискусиите е станало ясно, че фирмата, която вече предлага тротинетки под наем, е изразила готовност да не започва работа преди регулирането на присъствието на тротинетките, но че от общинския съвет са отговорили, че не могат да спрат новата технология.  

 

Източник: Сега