Следва: Дания спира д...

ЕMA разглежда китайската ваксина на Sinovac за употребата ѝ в Европа

04 Май 2021
0 151

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) започна проучването на китайската ваксина на производителя Sinovac, за да реши дали да я разреши за употреба в Европейския съюз, съобщава bTV.

Решението на комисията по лекарства за хуманна употреба към агенцията “да започне проучване се базира на предварителни резултати от лабораторни изследвания (неклинични данни) и от клинични изследвания”, обясни в комюнике европейският регулатор със седалище в Амстердам.

Снимка: Reuters

Във ваксината Vero Cell е използван класическият метод с инактивиран вирус, подпомагащ организма на ваксинирания да изработва антитела срещу причинителя на болестта.

В съобщението на Регулатора се казва, че препаратът предизвиква изработването на антитела в организма срещу коронавируса, които са способни да подпомоогнат организма в борбата му с Covid-19.

Китай неволно призна за ниска ефективност на ваксините си, после се отметна

ЕМА ще продължи процедурата, докато получи достатъчно данни, за да може лабораторията да подаде официално искане за разрешение да пусне продукта си на пазара.

Европейската агенция по лекарствата “не може да предвиди общ график, но разглеждането на евентуалното искане се очаква да трае по-малко от обичайното с оглед работата, извършена по време на проучването”, се казва в комюникето. През февруари ваксината на Sinovac бе разрешена в Китай, а също и в Чили, Бразилия, Филипините, Украйна и Турция.

Pfizer поиска разрешение за поставянне на ваксината срещу Covid-19 на 12-15 годишни в САЩ

Европейският регулатор започна оценка за разрешаване и на ваксината на Pfizer/BioNTech за младежи над 12 годишна възраст. В момента този препарат е одобрен за употреба за хора над 16 години. Очаква се Американската агенция по храните и лекарствата също да я разреши за младежи в началото на следващата седмица.

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции