Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Жалбата на Иванчева срещу Пеевски и Карадайъ няма да стигне до Конституционния съд
Жалбата на Иванчева срещу Пеевски и Карадайъ няма да стигне до Конституционния съд
gospodari.com
06-12-19
добавено
1144
прегледа

Съдиите от Върховния административен съд (ВАС) няма да изпратят жалбата на Десислава Иванчева срещу отказа на Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ да станат евродепутати до Конституционния съд (КС). Пленумът на съдиите от ВАС, който се проведе днес, реши да не сезира КС във във връзка с постъпила жалба от Десислава Петрова Иванчева. Тя оспорва законността на избора на Атидже Байрямова Алиева - Вели и Искра Димитрова Михайлова - Коларова, и двете от листата на ДПС обявени с решение на Централната избирателна комисия (ЦИК).

 

Решението на Пленума беше взето с гласовете на 53-ма въховни съдии от общо 71 присъствали.

 

Според Десислава Иванчева зачетените от ЦИК заявления на Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски да оттеглят по същество съгласието си за участие в изборите след провеждането на самите избори представлява институционално легитимиране на злоупотребата с пасивното избирателно право и с демократичните принципи на страната. Решението на ЦИК, с което тези заявления за оттегляне на съгласие се зачитат, нарушава Конституцията на Република България и по-специално текста на чл.57, ал.2 от КРБ, който не допуска злоупотреба с права, както и тяхното упражняване, ако то накърнява права или законни интереси на други, пише в жалбата.

 

Съгласно Изборния кодекс КС може да бъде сезиран от ВАС въз основа на постъпило в срок оспорване от кандидатите за членове на Европейския парламент от Република България, партиите, коалициите и лицето, което представлява инициативния комитет, регистрирали кандидати в изборите. В тази връзка председателят на ВАС Георги Чолаков свика колективния орган, за да се вземе решение дали искането да бъде отправено към КС.

 

Източник: Novini.bg