<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=88849" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Депутатите о...

Жан Виденов се завръща в политиката с нова партия

10 Май 2021
1 5022

Бившият премиер Жан Виденов се завръща в политиката. В интервю пред Plovdiv-Press той обяви намерението си да създаде нова лява партия, която да участва на изборите.

“Има Инициативен комитет за създаването на такава партия. Аз съм сред най-активните членове, защото имам най-голям опит. Иван Атанасов е инициаторът на идеята за формиране на ПП “Лявата алтернатива”. Тъй като предстоят избори на 11 юли, а за създаването на нова партия са необходими поне 4-5 месеца по закон, ПП “Лявата алтернатива” ще участва в предизборна коалиция с други партии, една от тях е Съюз на комунистите в България”, казва Виденов.

Партията ще участва с кандидати за народни представители в коалиция, която вероятно ще се нарича “За чиста и свята Република”.

“Но все пак това е въпрос на коалиционни преговори. Другата седмица Иван Атанасов ще публикува предизборното послание на тези 50 души, които сме инициаторите”, уточнява бившият премериер.

В момента той е организационен секретар и експерт по международните въпроси в Инициативния комитет по учредяване на новата партия. На въпрос дали ще оглави новата формация, Виденов заявява, че това ще стане ясно след като бъде избрано ръководство на ПП “Лявата алтернатива”, а това вероятно ще се случи след изборите.

“БСП вече няма бъдеще”, коментира Виденов в отговор на въпрос дали го боли за това, което става в БСП:

“Вече не, защото е безнадеждно. БСП няма бъдеще. Аз напуснах партията още през 2000 година. Това беше очевидно още тогава, оставиха я да деградира като отпаден продукт на Генералското движение. След толкова много години всички виждат резултата и всеки си прави оценката. Предполагам, че е една и съща. Даже и да питате Корнелия Нинова. Там бъдеще няма.”

В момента в България свършва перестройката, коментира още бившият премиер. В отговор на въпрос за оценката му на политическите събития в страната и кой е виновен на политическата криза, той е категоричен: 

“Разбира се, перестройката. Тя съсипа и приятелските народи на Съветския съюз. Всички ги познавам и ги обичам, аз съм част от тази култура и се гордея с това. От тази велика дипломатическа школа съм и се гордея с това. В момента в България свършва перестройката. В Русия свърши доста по-рано, други страни загинаха, защото не можаха да излязат от нея. В България свършва в момента.”

Затова и партиите сега не са успели да съставят правителство, “защото са партии на перестройката”.

На въпрос в каква посока ще тръгнем и какво предстои, той прогнозира огромни национални предателства: 

“Предстоят огромни национални предателства и нашата мисия е да се борим срещу тях. Ако не можем в парламента, на улицата. Ако трябва, и с оръжие в ръка. В края на краищата страната трябва да се пази. Аз съм се клел в България.”

Неговият призив към днешния политически елит е: “Вкупом съгрешиха, вкупом ненужни станаха – да освобождават терена.”

Източник: Dir.bg

Снимки: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции