Жената до Боян Петров за загиналия алпинист: Иван Tомов не си падаше по рисковете

May 17, 2019
26 44227
Коментари: 0

"Иван Томов беше страхотен. Той не си падаше по рисковете. Не беше, така да се каже, "луда глава", а добре обмисляше нещата", заяви  Радослава Ненова по повод смъртта на алпиниста Томов в Хималаите, цитирана от Dir.bg.

 

 

БЪЛГАРСКИЯТ АЛПИНИСТ ИВАН ТОМОВ Е ЗАГИНАЛ В ХИМАЛАИТЕ

 

 

Преди ден Томов покори четвъртия по височина връх в света – Лхотце. Алпинистът ни направи това без резервен кислород и без помощта на шерпи, в експедиция от общо четири души, но днес стана ясно, че е загинал в планината. В един от базовите лагери по пътя той е загубил част от екипировката си, след като бурен вятър е разрушил палатките. Но е взел назаем това, което му е било нужно, и не се е отказал.

 

 

Лхотце, който в превод от тибетски означава "Южен връх", се намира на границата между Тибет и Непал, близо до Еверест. Той е изкачен за първи път през 1956 г. от швейцарски алпинисти. По-високи от Лхотце са само върховете Еверест (Хималаите), К2 (Каракорум) и Кангчендзьонга (Хималаите).

 

 

""

 

 

Радослава Ненова дълги години беше жената до алпиниста Боян Петров, който безследно изчезна преди 1 година под връх Шиша Пангма. Иван Томов и Боян Петров правят съвместно изкачване на Броуд Пик (8047) през 2014-а.

 

 

"Тъжно ми е. Познавахме се от доста време с Иван. Той е от Русе и аз съм от Русе. Беше страхотен, пак го казвам. Стана ми неприятно от новината, но нямам много информация какво и как е станало", каза още Радослава Ненова.

 

 

""

 

Радослава и нейни съмишленици организират утре изкачване до Копитото в памет на Боян Петров. Любителите на планината ще се изкачат по неговата любима пътека за тренировки от Княжево до Копитото. Целта на организаторите е ежегодното изкачване в средата на май да се превърне в традиция.  

 

 

НОМИНАЦИЯ БЯЛА ЛЯСТОВИЦА 2017 ЗА БОЯН ПЕТРОВ

 

 

Източник: Dir.bg

 

Коментари

Реакции

LIVE | Неделя (12.04) | 20:00 ч. Слави Трифонов и Маги Халваджиян на живо във FB страницата на "Господарите"