<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=92191" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Командирът н�...

Жената на загиналия военен пилот: Прикрива се грешка на ръководен пост, това е умишлено убийство (видео)

22 Юни 2021
0 1109

Жената на загиналия пилот на МиГ 29 – майор Валентин Терзиев – с нейна версия за ужасяващата трагедия. Димитрина Попова проговори пред NOVA.

Информацията, която Димитрина Попова е успяла да разбере през последните 10 дни, е от негови колеги и приятели. Тя е успяла да разговаря с тях в началото. В последствие обаче информацията става все по-малко.

Загинал е пилотът на падналия боен самолет (видео)

„Нейната основна версия е, че мишената е пусната на по-ниска височина, отколкото трябва”, разказа репортерът Владислава Тричкова. „Колеги на майор Терзиев са ѝ обяснили, че такава мишена се пуска на 9000 метра височина и ако до 5000 метра не е покосена, се прекратява следенето ѝ. В случая е разбрала, че мишената е пусната на 5000 метра, а той я покосява на около 2500 метра. Така мишената е падала по-бързо, следователно и той е трябвало да пилотира по-бързо”, посочва Тричкова.   

Жената на загиналия военен пилот: Прикрива се грешка на ръководен пост, това е умишлено убийство (видео)

Въпросите, които Димитрина Попова поставя с разказа си, са много и са сериозни – за сигурността и подготовката на пилотите, както и за отговорността на институциите.

Майор Терзиев падна край Шабла на 9 юни. Точно 43 минути след полунощ самолетът му изчезва от радарите.

Съпругата на загиналия пилот: Не спирайте да летите, макар и на счупени самолети (видео)

„Във въпросната нощ трябваше да се извършват нощни стрелби. Към 02:00– 03:00 часа трябваше да се прибере. Аз станах рано – към 05:00, и видях, че го няма. Малко се ядосах, че един SMS не е изпратил”, разказва Димитрина Попова.

„Наш общ приятел ми изпрати съобщение: „Наред ли е всичко? Вальо прибра ли се?” Шофирайки изтръпнах. Защото отговорът ми е – не, не се прибра, но защо някой пита толкова рано сутринта точно за Вальо”, спомня си жената на загиналия пилот.

„Още при самото пускане мишената е спусната под 5000 метра – даже по ниско. Информацията отначало е изтекла от „Граф Игнатиево”. В шока и ужаса. Ние имаме 200 пилоти. Нямаме хиляди. Мишената е пусната под всякакви условия за безопасност. Тук е малшансът, че се е оказала дефектна. Скъсал се е парашутът и тя е падала много бързо. Той е бил принуден да завиши скоростта. Според мен е снишен много ниско, гонейки целта. Тук виждам… грешка на ръководен пост, че някой виждайки какво е станало с целта, не е отложил стрелбата”, категорична е Димитрина Попова.

По думите ѝ майор Терзиев е бил спокоен, съобщавайки, че целта е поразена. „Излизам от атака”.

Димитрина не изключва възможността за пилотска грешка. Но в  последните секунди на последния полет на майор Терзиев.  

„Този полет е воден от някой ръководител полети. Докарали са го за мен до такъв изход. И са разчитали накрая, че за 5 секунди ще се справи и ще обърне самолета. Не е взимал сам решенията. През цялото време поддържа връзка”, разказа още Попова. Тя обаче не е разбрала с кого е била тази връзка. „Не казват. Завършекът на задачата може и да е пилотска грешка. Но защо казват „Полетът протичаше нормално”? Какво значи? Излез и кажи кой ръководеше, кога излетя, къде? Това е учение – не е тайна. Когато всичко е било изправно и някой те е ръководил. И виждайки, че има нарушение на безопасността, а той те води натам… за мен това е, даже не предумишлено, а умишлено убийство”, категорична е жената на загиналия пилот.

Източник и видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции