<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=70644" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вижте разтър...

Жертвите на експлозията в Бейрут достигнаха 100 души. Вижте какво я предизвика

05 Август 2020
0 3095

Предполагаемата причина за експлозията в столицата на Ливан Бейрут е силно реактивния химикал амониев нитрат, предава The Guardian.

Премиерът на страната Хасан Диаб съобщава, че 2700 тона от веществото са се взривили, след като са били оставени необезопасени в склад в продължение на шест години. Съобщението е във връзка с това, че подобебн товар от същия химикал е бил свален на пристанището през 2013 година.

Жертвите на експлозията в Бейрут достигнаха 100 души. Вижте какво я предизвика
Снимка: Wael Hamzeh/EPA

Амониевият нитрат е химикал с широко разпространение в земеделската промишленост, който обогатява почвата и подпомага растежа на културите. Едно от основните му приложения също така е при взривове в минната индустрия.

Мащабната експлозия от вчера в столицата Бейрут до момента е отнела живота на поне 100 души и е ранила около 4000.

Вижте разтърсващи кадри от мощната експлозия в Бейрут и разрушенията в града (видеа и снимки)

Ако се окаже, че данните за количеството от 2700 тона взривен химикал са верни, то експлозията в Бейрут ще се окаже по-мощна от тази в град Тексас през 1947 година, при която се взривиха 2300 тона от същото вещество убивайки повече от 500 човека. Тогавашната експлозия предизвика приливни вълни с височина 4.5 метра.

Жертвите на експлозията в Бейрут достигнаха 100 души. Вижте какво я предизвика
Снимка: Mohamed Azakir/Reuters

При настоящата експлозия преобладаващият брой жертви са на пожарникари, които са се втурнали да гасят последвалия пожар с вода, с което допълнително са усложнили ситуацията, тъй като на мястото са били разляти други запалими химикали.

Снимка на корицата: Wael Hamzeh/EPA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции