<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=86275" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Клуб изгони с...

Животно е вероятният първоначален източник на Covid-19, според СЗО

29 Март 2021
0 2572

Съвместно проучване на Световната здравна организация и Китай за произхода на Covid-19 твърди, че предаването на вируса от прилепи на хора чрез друго животно е най-вероятният сценарий и че изтичането му от лаборатория е „изключително малко вероятно“, пише Клуб Z.

Публикуването на доклада многократно се отлага, предизвиквайки въпроси за това дали китайската страна се опитва да изкриви заключенията, за да отклони от себе си отговорността за пандемията. Служител на Световната здравна организация заяви в края на миналата седмица, че очаква докладът да бъде готов за публикуване „през следващите няколко дни“.

Животно е вероятният първоначален източник на Covid-19, според СЗО

Изследователите са изброили четири сценария за произхода на вируса и за разпространението му и са ги класирали по вероятност. Те са стигнали до заключението, че предаването му чрез второ животно е много вероятно. Прякото разпространение от прилепи върху хора също е вероятно, а разпространението чрез замразени хранителни продукти е възможно, но не е вероятно.

Най-близкият роднина на вируса, който причинява Cocvid-19, е открит при прилепите, за които е известно, че носят коронавируси. Докладът обаче казва, че „еволюционното разстояние между тези вируси в прилепите и SARS-CoV-2 се оценява на няколко десетилетия, което предполага липсваща връзка“.

Прилеп-гостоприемник-човек: Такъв навярно е пътят на новия коронавирус

В доклада се казва, че в панголините (на български люспеници), бозайници, покрити с броня от кератинови люспи, са открити много подобни вируси. Норките и котките са податливи на вируса, което предполага, че те могат да бъдат носители.

Данните в доклада се основават до голяма степен на посещение на екип от международни експерти на СЗО в Ухан, китайския град, където Covid-19 е открит за първи път.

Питър Бен Ембарек, експертът на СЗО, ръководил мисията в Ухан, е заявил пред АП в петък, че докладът е финализиран и се проверява и превежда.

„Очаквам през следващите няколко дни целият процес да бъде завършен и да можем да го пуснем публично“, е казал той.

Източник: Клуб Z

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции