<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=72669" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: СДВР: 126 души ...

Журналистът Димитър Кенаров: Бях хванат от полицията, хвърлен на земята и брутално ритан в главата

03 Септември 2020
0 2096

“Докато отразявах протестите в София, бях хванат от полицията, хвърлен на земята и брутално ритан в главата. Камерата ми беше отнета и ме накараха да стоя с часове с белезници на тротоара. Много пъти се идентифицирах като журналист без резултат.”

Това написа в Twitter журналистът Димитър Кенаров рано тази сутрин, след като късно снощи от Асоциацията на европейските журналисти съобщиха, че е бил задържан по време на антиправителствения протест, като не е ясно къде се намира.

Съобщението на АЕЖ бе базирано на кратка информация, разменена с журналиста.

В момента той е у дома – прибрал се е в 4:30 ч.

Журналистът Димитър Кенаров: Бях хванат от полицията, хвърлен на земята и брутално ритан в главата

Кенаров, който заедно с други свои колеги журналисти бе на първа линия и снима сблъсъците между полицията и демонстранти, е бил изтласкан до стената на президентството. Въпреки че е с камера и на маската му има обозначение PRESS, той е задържан и влачен през целия площад до стълбите на бившия Партиен дом – заявиха снощи от АЕЖ.

За нападението във Фейсбук съобщи и майката на журналиста – Благовеста Кенарова.

Ето какво написа тя:

“Синът ми, журналистът Димитър Кенаров, се прибра преди малко (04:30ч. сутринта) от МВР. Това е написал той в Туитър (@dkenarov):”Днес, докато отразявах протестите в # София, бях хванат от полицията, хвърлен на земята и брутално ритан в главата. Камерата ми беше отнета и ме накараха да стоя с часове с белезници на тротоара. Много пъти се идентифицирах като журналист без резултат.”

Аз искам да кажа на мутрата #БойкоБорисов, че сега ще разбере какво означава една образована и интелигентна жена, майка, да застане срещу него, а не разни Тъпи Кърджалийски П***и и всякакви муцита и влечуги!Синът ми беше арестуван като журналист в Беларус от режима на Лукашенко, но дори там не е бил толкова брутално пребит.Само Господ може да ме спре да защитя истината!”

Асоциацията на европейските журналисти – България заяви, че остро осъжда незаконния арест и полицейското насилие над журналиста и писател Димитър Кенаров. АЕЖ настоява за пълно разследване и наказване на всички замесени и за поемане на отговорност от страна на ръководството на Министерството на вътрешните работи. 

А по-горе можете да видите кадри от напрежението в столицата снощи.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции