<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=74831" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ангел Кунчев:...

Журналистът Тим Себастиан – обвинен в шпионаж, но неправещ компромиси

02 Октомври 2020
0 1780

Името на Тим Себастиан стана изключително популярно в България през последните няколко дни и ако за гилдията журналистът от международната редакция на “Дойче Веле” е отдавна познат, то за обикновените българи той нашумя с интервюто си с министъра на труда и социалната политика Деница Сачева.

Сеабастиан е британски журналист, понастоящем водещ предаването “Конфликтна зона (ConflictZone), с дълга и престижна биография в световните медии и агенции.

Kъде и с колко се разминават думите на Деница Сачева пред “DW” с реалността

Завършил е филология и е специализирал езици в Оксфорд и журналистика в Кардиф. Започва кариерата си през 1974 година за “Ройтерс” и продължава работата си в “Ню Йорк Таймс” и “Съндей таймс”.

Говори свободно руски и немски език, което му осигурява назначението на кореспондент на БиБиСи за Европа. Тъй като добре познава политическата обстановка в Източна Европа, до 1982 година отразява събитията в Полша, а до 1985-та е кореспондент от Москва, но бива изгонен по обвинение в шпионаж – доста удобно за властта обвинени в момент, в който руснаците е трябвало да отвърнат на изгонени техни дипломати, и журналистът попада в полезрението им.

Освен като журналист, Себастиан добива известност и като писател на шпионски трилъри. Според него шпионският скандал е помогнал в маркетинга на произведенията му и те се радват на добър търговски успех. Преживяванията си в Източна Европа през 80-те Тим Себастиан описва в две документални книги „Хубави обещания: Тим Себастиан в Полша“ и „Аз, шпионинът в Русия“.

Снимка: Twitter

Британският журналист добива световна слава като първи водещ на „ХардТок“ (Труден разговор) – една от най-гледаните програми на Би Би Си и до днес. Това, което го отличава от другите водещи, е безкомпромисния му стил в търсенето на отговорите на важните за обществото въпроси.

Споделя, че успехът му се дължи на много работа и подготовка, преди всяко интервю проучва госта си и темата до най-малките детайли и ако трябва праща сътрудниците си в библиотеката със седмици, за да съберат нужната информация, за да бъде подготвен за предстоящия разговор.

Бил Клинтън. Снимка: New York Post

Сред личностите, които е интервюирал са американските президенти Джими Картър, Бил Клинтън и Доналд Тръмп, последният съветски ръководител Михаил Горбачов, епископ Дезмънт Туту и още много други световни политици и лидери. Сред тях напоследък се нареди и българският социален министър и да си признаем, не ѝ беше никак лесно да отговаря на въпросите му.

Вижте цялото безкомпромисно интервю на „Дойче Веле“ с министър Сачева (видео и субтитри)

Себастиан е известен с това, че винаги търси ново предизвикателство и обича да разисква обществени теми, които са табу и другите избягват. Това е причината да създаде формата „Доха дибейтс“ през 2004 г. Предаването e излъчвано по Би Би Си, но студиото му се намира в катарската столица, а гостите му обсъждат болезнени теми, свързани с исляма, глобализацията и Близкия изток.

През 1982 г. Тим Себастиан получава престижната награда „Ричард Димблъби“ на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство (БАФТА). Същата година е обявен за журналист на годината от Кралското телевизионно общество, което два пъти го награждава и като най-добър интервюиращ водещ.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции