<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=89470" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Когато децат...

Журналист у нас получи заплахи заради публикация относно конфликта между Израел и Палестина

18 Май 2021
0 733

Авторът на Клуб Z Мохамед Халаф е получил анонимни заплахи от името на палестинци в България заради статия за израело-палестинския конфликт, публикувана наскоро в сайта на медията, оплака се самият той днес. 

Анализът му обяснява причините за последните въоръжени сблъсъци между Израел и “Хамас”, без да взема страна, но, очевидно, не всички мислят така.

Какво може израелската противоракетна система “Железен купол” (видео)

“Получих телефонно обаждане от посредник – разказва Халаф. – Той каза, че палестинската общност в България ми е гневна за публикуваната в неделя статия, защото тя защитавала Израел в ущърб на палестинците”.

“Посредникът ми предаде да внимавам, когато излизам на улицата, защото този път нямало да ми се размине – добавя журналистът. – Не за първи път получавам заплахи, нито за първи път се налага да се обърна за защита към българските власти, но този път съм най-притеснен, защото палестинците са много агресивни. Тук има представители на “Хамас”, на “Ислямски джихад” и на “Хизбула”.

Журналист у нас получи заплахи заради публикация относно конфликта между Израел и Палестина

И трите организации водят въоръжена борба с Израел. Ракетният обстрел, на който военното крило на “Хамас” в Ивицата Газа подлага израелски градове, предизвика военен отговор от страна на Израел, включващ бомбардировки и артилерийски обстрел.

Халаф казва, че свързани с цитираните организации палестинци в България живеят и работят тук отдавна, имат семейства. Подобно послание от тях е получил и преди десетина дни. Опитвали са се да го сплашват и чрез посланик на арабска държава у нас, която Халаф не назовава.

Той казва, че българските служби знаят за въпросните лица и трябва да им дадат да разберат, че няма да толерират поведението им.

“Българските служби за сигурност трябва да обяснят на тези хора, че в България има закони и ценности и те трябва да бъдат зачитани и спазвани”, казва журналистът. “Тези хора отсега нататък отговарят за моята сигурност и тази на семейството му. Аз съм сигурен, че те знаят, откъде идват заплахите”.

“Не се страхувам за себе си, а за моите деца и внуци”, казва роденият в Ирак Халаф, който от 40 години живее у нас и нарича България “моя родина”.

От ДАНС са отклонили молбата на Клуб Z за коментар. 

В момента Халаф работи за ливанския сайт на арабски и английски език „Дарадж“. Преди това е работил за издаваните в Лондон арабски вестници „Ашарк ал Ауасат“ и „Ал Хаят“. От 1981 до 2016 г. г. Халаф беше кореспондент за Балканите и Европа на кувейтския вестник „Ал Уатан“.

Материалът, заради който който журналистът е бил заплашван, можете да прочетета тук.

Източник: КлубZ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции