<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=82882" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Криптовалута...

Забравете за аферата GameStop, инвеститорите в Reddit вече надуват цените на среброто

01 Февруари 2021
0 647

Аферата Gamestop скоро може да бъде забравена, защото индивидуалните инвеститори вече се насочват към пазарите за ценни метали. Цената на среброто достигна най-високите си стойности от пет месеца насам този понеделник, след като потребители в социалните мрежи призоваха да се увеличат покупките на метала и така да се повтори случилото се с компанията за видеоигри – разоряване на хедж фондовете, пише “Булевард България”.

Стойността на акциите на няколко малки австралийски фирми за добив на ценни метали като Argent Minerals, Boab Metals и Investigator Resources нарасна с повече от 15%. Цената на среброто се повиши със 7 на сто до 29 долара за унция, а компаниите предупредиха, че свръхвисокото търсене ще доведе до забавяне на доставките.

Случилото се е поредният пример, че индивидуалните търговци на дребно могат да се сдобият с огромна власт, ако се координират. Когато закупят акции в компании, за които огромните хедж фондове на Уол Стрийт казват, че ще фалират, те могат да манипулират пазара и да нанесат мащабни щети на финансовия елит.

Забравете за аферата GameStop, инвеститорите в Reddit вече надуват цените на среброто

Точно това се случи с Gamestop – големите инвеститори залагаха за поевтиняване на акциите й и дори за фалит, което да ги облагодетелства финансово, но малките инвеститори ги победиха чрез платформата Reddit. Надуха изкуствено цените на фирмата, повишавайки пазарната ѝ капитализация до 1700%, а хедж фондовете загубиха милиарди.

Кампанията за търгуване с опции на най-големия сребърен ETF – iShares Silver Trust (SLV), също тръгна в Reddit. „Помислете за големи банки като JPMorgan, които ще унищожите по пътя си“, пише потребителят RocketBoomGo в една от най-споделяните публикации.

За разлика от Gamestop, която беше на загуба, цените на среброто се повишиха значително през 2020. Потребителите в Reddit насочиха погледите си към SLV още в края на миналата седмица, като видяха в този ход начин да нанесат щети на големите банки – според тях финансовите институции изкуствено държат ниско цените на среброто.

„SLV ще разруши най-големите банки, не само хедж фондовете“, написа един от потребителите във форума WallStreetBets, цитиран от CNN. „Това би било епично“, отбеляза друг.

Няколко човека припомниха, че JPMorgan плати рекордна глоба на стойност 920 млн. долара през 2020 заради обвинения в манипулативен трейдинг на фючърси, свързани с ценни метали. Тогава регулаторите обявиха, че най-голямата банка в САЩ е участвала в продължение на поне 8 години в стотици хиляди случаи на така наречените „фалшиви сделки“ – залагания, които бързо биват анулирани с цел да се заблудят инвеститорите.

Подобни ходове водят до създаване на фалшиво търсене на дадена стока. Практиката може или да намали, или да увеличи цените – в зависимост от желанието на „извършителя“, пише CNN.

Близнаците Камерън и Тайлър Туинкълвос, които преди време съдиха Марк Зукърбърг и активно участваха в търговията с биткойни, са сред хората, полагащи основите на новата инициатива – трейдинга със сребро. В Twitter двамата използваха хаштага #silversqueeze.

„Ако пазарът за сребро се докаже като манипулиран, вярвайте, че скоро идва редът и на златото“, написа Камерън Уинкълвос.

Онлайн ритейлърите на ценни метали – като APMEX – предупредиха, че са изправени пред огромно търсене. „Заради безпрецедентно търсене на продукти от сребро, не успяваме да приемаме допълнителни поръчки, докато пазарите не отворят в неделя вечер“, написаха те през уикенда. Други подобни фирма като Money Metals и SD Bullion обявиха същото.

„Получава се една любопитна ситуация, в която тълпата в Reddit обърна поглед към нещо по-мащабно“, каза финансовият анализатор от Мелбърн Кайл Рода, цитиран от BBC.

Междувременно станаха ясни загубите на най-пострадалия хедж фонд в аферата Gamestop. Melvin Capital е загубил 53% от инвестициите си през януари. „Остават само 47% до края!“, написа един от потребителите в Reddit – във форума WallStreetBets.

Въпреки това фирмата получи кеш от инвеститори в последните няколко дни на януари и завършва месеца с активи от 8 милиарда долара. В началото на годината тази цифра беше 12,5 млрд., пише Reuters.

Под прожекторите по време на сагата с Gamestop попадна и мобилното приложение за онлайн търговия Robinhood на българския предприемач Влад Тенев. Компанията наложи ограничения на потребителите си да не могат да купуват повече от една допълнителна акция от Gamestop, като мярката продължава да важи и в понеделник.

Фирмата, която изтегли 1 млрд. долара помощи от банковите си инвеститори и по кредитни линии, за да излезе от кризата, позволява сключване на до пет договора за опции за компанията за видеоигри. Има ограничения и за друг от участниците в аферата – AMC. Потребителите на Robinhood могат да купуват максимум 10 акции, както и да сключват до 10 договора за опции.

На своя сайт фирмата на Тенев обяви, че от 1 февруари коригира списъка си с ограничени акции. Компаниите в него бяха 50, но вече са осем – освен двете гореспоменати, там попадат още BlackBerry, Express, Genius Brands International Inc., Koss Corp., Naked Brand Group и Nokia Corp. 

Източник: “Булевард България”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции