<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=39907" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Издирват два...

Забраниха реклами на Volkswagen и Philadelphiа, защото насърчавали вредни полови стереотипи (видео)

14 Август 2019
0 1212

Рекламите на Volkswagen и на крем-сиренето Philadelphiа се оказаха в нарушение на новите правила и бяха забранени във Великобритания, пише The Guardian.

 

През юли Великобритания официално забрани рекламите, които показват жени в ролята им на домакини или мъже, които гледат футболен мач. Подобни рекламни послания насърчавали вредните полови стереотипи. Налагането на такива стереотипи можело да ограничи избора на децата и младите хора, и да наруши равенство между половете.

 

 

 

 

 

 

Рекламата за електрическата кола  eGolf на Volkswagen включва сцени на мъж и жена в палатка в планината, двама мъже астронавти, мъж паратлет и жена, седнала на пейка до бебешка количка. Текстът на рекламата гласи: „Когато се научим да се адаптираме, можем да постигнем всичко.“

 

 

Постъпило е оплакване, че жената с детската количка е изобразена в стереотипна роля, а момичето в палатката билo „пасивнo“, защото спялo в кадъра. От Volkswagen отговориха, че рекламата не е сексистка и че грижата за новородено е изключително важно, независимо от пола на родителя. От Асоциацията на рекламните стандарти във Великобритания обаче заключили, че „рекламата представя стереотипи за половете по начин, който може да причини вреда”.

 

 

В рекламата за марката “Philadelphiа” пък са показани трима татаковци, които обядват заедно в ресторант с подвижен бар. Докато разсеяно разговарят и похапват крем-сирене, бебето се качва на подвижната релса с храна. „Нека не казваме на мама“, казва един от бащите в рекламата. Според Асоциацията клипът „увековечава вредния стереотип, предполагайки, че мъжете са неспособни да се грижат за деца и биха ги изложили на риск в резултат на тяхната некомпетентност“.

 

 

От компанията отговориха, че умишлено са избрали именно мъже за видеото, за да избегнат стереотипния образ на майки, които се грижат за децата си. Въпреки това рекламата е забранена. Според критиците на новите правила, мерките са твърде строги и дори най-безобидното използване на половите стереотипи може да бъде санкционирано неоснователно.  

 

 

 

Източник: The Guardian

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции