<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41737" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Забраняват на туристите да се изкачват на свещената скала Улуру в Австралия (снимки)

24 Октомври 2019
0 595

От десетилетия стотици хиляди посетители на пустинния център на Австралия са пренаселили Улуру, древния червен монолит, известен преди като Айърс Рок.

 

Но от събота изкачването ще бъде забранено, пише ВВС. Улуру е свещено място за местното коренно население, хората от Анангу, които отдавна призовават туристите да не се качват на хълма.

 

 

""

 

 

Повечето вече се съобразяват с тези искания – едва 16% от посетителите са предприели изкачване през 2017 г., когато беше обявена забраната.

 

През последните седмици обаче служителите на парка отчитат скок в броя на посетителите. Снимки на тълпи по скалата предизвикаха гняв, но и дебат за настъпващата промяна.

 

 

""

 

 

„Това е нашата църква“

Пред ВВС говори представител от Анангу, Рамет Томас, израснал в Мутиджулу, общност в близост до Улуру. От дома си той вижда скалата, висока 348 м (1140 фута) – повече от Айфеловата кула – издигаща се в пустинята.

 

"Това място е много свещено. Това е като нашата църква", споделя той.

 

"Казвам им още от малък: "Не искаме да се изкачвате на скалата. Всички наши истории са на скалата. Но… те просто идват и я изкачват. Те нямат уважение."

 

Трябва ли да се изкачва свещената скала?

За да направят изкачването, посетителите минават покрай табели в основата на Улуру, казващи „Моля, не се изкачвайте“ на няколко езика. Хората обаче посочват различни причини да продължат напред.

 

"Усещането, което получавате от това да застанете на върха, е просто неописуемо", казва турист, пожелал да остане анонимен. "Изпитах чувство на благоговение към скалата след това."

 

 

""

 

Томас призовава посетителите да обмислят алтернативи като разходки с камили, обиколки с велосипеди и културни дейности.

 

Свещените истории зад забраната на Улуру

 

Мат Екълстън провежда автобусни обиколки до Улуру от Алис Спрингс, най-близкия град на 450 км. Той казва, че повечето му пътници не се изкачват, след като научат за значението на Улуру.

 

Екълстън добавя, че е най-разочарован от някои австралийски посетители, които "седят там и казват, че това е "нашата скала"

.

"Всички просто се бутат и блъскат един друг, за да стигнат първи – липсва уважение към другите хора наоколо."

 

Притеснения относно безопасността

 

Рамет Томас повдига и друг въпрос относно изкачването: "Опасно е, знаете ли? Не искаме хората да умират горе – да паднат от нашата църква и да умрат."

 

От 50-те години на миналия век в Улуру са загинали най-малко 37 души поради аварии, дехидратация и други събития, свързани със здравни усложнения. Миналата седмица 12-годишно момиче имаше късмета да оцелее, падайки от повече от 20 м, докато се спускаше от скалата.

Като пазители на земята, хората Анангу чувстват духовна отговорност за района и всички, които са там. И изпитват дълбока тъга, когато човек умре или е ранен на Улуру.

 

Рисковете за безопасността на стръмното изкачване идват като изненада за много туристи, според прегледите на туристическите сайтове.

 

 

Източник: ВВС

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции