<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=84723" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Бил Гейтс обя...

Заведенията след ден 1-ви: “По-добре за екипа ми е да са на борсата” (видео)

02 Март 2021
0 15494

Ресторантите и заведенията за хранене у нас отвориха врати за първи път, но посещенията в тях са при строги правила. Въпреки това има глад за кадри, а от друга страна притеснението за бъдещето не позволява на собствениците да отварят работни места. 

Това показа репортаж на БНТ снощи от пълните заведения на столичния бул. “Витоша”. Макар с ограничения, денят според медията се е превърнал в дългоочакван празник не само за ресторантьорите, но и за клиентите.

Борисов към здравния министър: “На 1 март задължително отваряш ресторантите! ” (видео)

В последните седмици имаше доста случаи на заловени от здравните инспектори частни партита и незаконно работещи заведения въпреки забраните, припомня телевизията. Сега заведенията отново могат да работят, но при спазване на строги мерки.

Сред тях са – капацитет от 50%, персоналът да носи маски, да има масово дезинфектанти. Най-голямото притеснение в сектора е, че при евентуално влошаване на ситуацията около коронавируса отново могат да бъдат затворени.

Заведенията след ден 1-ви: &#8220;По-добре за екипа ми е да са на борсата&#8221; (видео)

Има и още изобретения:

“Новост при нас е дигиталното меню, което се сканира с телефона от клиента и по този начин ограничаваме контакта с клиента, като не се предава хартиен носител, за да не се разнасят допълнителни зарази”, посочва сервитьорката Марина.

Според заетите в бранша спазването на дистанцията е задължително, а помещенията се дезинфекцират на всеки час.

“Разпределението на масите е двойка, четворка, спазваме абсолютно цялото отстояние, което се изисква от закона и няма как да бъдат разположени повече хора от това. Максимум капацитетът е 6 човека”, казва и управителката на ресторант Кристина Асенова.

Затварянето на заведенията за три месеца обаче е наложило и преквалифициране на много хора в бранша.

“Като цяло има доста голям недостиг на персонал, около 20 процента въобще няма да отворят, така че нека да мине месец – два и ще правим тогава изчисления колко са всъщност загубите и най-вече загуби на работна ръка”, казва и председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Министър Сачева: Отварянето на ресторантите няма да бъде проблем, ако се спазват мерките в тях (видео)

Маргарита Вълкова попада в тези 20%. В ресторантьорския бранш е от 17 години. Докато нейни колеги посрещат вчера първите си клиенти, нейното заведение в Бургас остава затворено. Причината – притеснява се от липсата на достатъчно оборот.

“Ако отворим, това, което аз виждам като картина пред себе си, е клиенти, които ще пият по едно кафе да речем в рамките на 2 часа, само и само да се видят с приятели. А тук в нашия бизнес разходите са безкрайно много, за да си позволим да разчитаме на някакви дребни приходи”, казва собственичката на заведение Вълкова.

Заведенията след ден 1-ви: &#8220;По-добре за екипа ми е да са на борсата&#8221; (видео)

От бранша се страхуват и от обявяването на трети локдаун, който би бил пагубен за бизнеса. Освен това се притесняват и за служителите си, които в момента са на борсата.

“Смятам, че към момента е по-добре за моя екип да имат тази финансова сигурност, отколкото да отворим заведението днес, да излъжа хората си, че ще имам възможност да им плащам парите, защото ако нямам оборот, няма откъде да дойдат тези пари”, казва Маргарита Вълкова.

Спорд БНТ, на този фон в Благоевград има глад за кадри в бранша. Пред телевизията управителят на заведение Радослав Митрев заявява, че от няколко седмици е пуснал обява за набиране на персонал, но и до днес няма нито един желаещ.

“За жалост персоналът е един от най-големите проблеми в нашия сектор. Както и при мен, има напуснали, сменили професията, търсим, набираме хора. Лично при мен напуснаха трима човека от сервитьорите. Причината е единствено главно оставането без работа и намирането на друго поприще. За радост си намериха в стабилни сектори”, казва управителят на заведение Митрев.

Видео: БНТ

Снимки: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции