Следва: Общински слу...

Завод за милиони трови хиляди хора край София? (РЕПОРТАЖ)

03 Февруари 2021
1 6278

Скъпи приятели, към нас се обърнаха жители на Елин Пелин, които се оплакват от открития през 2018 година завод за преработка на пластмаса, намиращ се в близост до града.

Репортерът ни Виктория Симеонова и операторът Йохан Вирт се срещнаха с хората, които споделиха пред камерата ни притесненията си относно замърсяването, което заводът причинява.

По време на среща с част от тях през 2019 година директорът на инвеститора, изградил завода – „Интегра Пластикс“ АД Юлиян Белев се е опитал да обясни как ще се преработва пластмасата, но е подчертал, че не дължи обяснения на местните. Няма отговор на въпроса защо умело е избегнал процедурата по Оценка за влиянието върху околната среда, която би се изисквала при изграждане на завод за отпадъци.

РАЗСЛЕДВАНЕ: Изхвърлят тонове пластмаса в депо за строителни отпадъци? (ЧАСТ 1)

При изграждането на завода Общинският съвет в Елин Пелин е гласувал изграждане на склад за напитки, а впоследствие инвеститорът изгражда завод за отпадъци с капацитет, надхвърлящ общото количество боклук, което България генерира. Прави впечатление и че в инвестиционното намерение изрично е записано, че ще се използва вода само за битови нужди, а в същото време е издадено разрешително за ползване на повече от 300 000 кубика. В намиращия се до завода канал се забелязват следи от отпадъци, а водата е с неприятна миризма на разтопена пластмаса. Мръсният въздух от вентилацията на завода достига до съседните населени места и притеснява жителите им. Хората са сигнализирали всички отговорни институции, но до момента не получават отговори на сигналите си.

Ние от „Господарите“ ще потърсим позицията и на инвеститора, на РИОСВ и МОСВ, както и на община Елин Пелин, а вие сигнализирайте на gospodari.com и на телефон *3333 за всякакви злоупотреби, измами и корупция.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции