<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=66388" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 104 нови случа...

Загадка: защо в Азия се справят по-добре с коронавируса?

11 Юни 2020
0 695

На въпроса защо дотук Япония даде сравнително малко жертви по време на пандемията, 79-годишният финансов министър Таро Асо отговори с една дума – “mindo“. В превод това означава “по-високо културно ниво”. Телевизионният канал TBS от своя страна смята, че японският език съдържа по-малко звучни плозиви и следователно това води до по-слабо отделяне на капчици, които разнасят вирусите. Много японци пък са убедени, че начинът им на хранене ги предпазва по-добре от вируса, пише Дойче веле.

Всички тези японски теории не успяват еднозначно да обяснят защо са по-малко инфекциите и смъртните случаи в пандемията от Ковид-19 в Азия. От Китай се съобщава за три смъртни случая на милион жители, Япония – за 7, Пакистан – 6, Южна Корея и Индонезия – 5. В Тайван, Виетнам, Камбоджа и Монголия няма потвърдени случаи на починали. За сравнение: в Германия жертвите са 100 на един милион души, в САЩ – почти 300, а във Великобритания, Италия и Испания – над 500. Дори различното категоризиране на причините за смъртност и броят тестове не обясняват голямата разлика. Докато Южна Корея масово тестваше своите граждани по паркове, Япония дълго време провеждаше тестове само на контактни лица и пациенти, които поддържат висока телесна температура в продължение на четири дни. В опита си да обяснят това разминаване, учените се вглеждат в разликите между Изтока и Запада.

Вирусът е мутирал?

Учени от японския Институт за инфекциозни заболявания откриха, че вирусът Sars-CoV-2 се променя генетически, когато се разпространява на нови територии. Първите заразени в Япония и на круизния кораб „Диамантената принцеса“ на пристанището в Йокохама са прихванали коронавируса от Ухан, Китай. Втората вълна в Япония от април обаче е предизвикана от вирус, донесен от пристигащите от Европа. Изследвания в университета „Кеймбридж“ потвърждават резултата. Вероятно вирусът е станал по-заразен чрез мутация в Европа и Америка, смята екип от учени от американската Национална лаборатория „Лос Аламос“.

Азиатците с повече антитела

Японският професор Тацухико Кодама, позовавайки се на изследвания на Калифорнийския университет, казва, че много хора в Азия притежават активни антитела срещу новия коронавирус. Много грипни и коронавируси от миналото тръгват от Южен Китай и са причинили заболявания на много хора в съседните държави. “Затова в кръвта им се откриват бели кръвни телца, които могат да защитават от подобни вируси като Sars-CoV-2“, казва Кодама. Подобни изводи прави и Нобеловият лауреат и имунолог Тасуку Хонджо. Той казва, че гените на хората в Азия, които отговарят за имунния отговор при вируси, се различават от европейските.

Тасуку Хонджо: гените на азиатците се различават от тези на западните хора
Тасуку Хонджо: гените на азиатците се различават от тези на западните хора

Теорията, че хората в Източна Азия са по-защитени заради задължителните ваксини срещу туберкулоза не е много убедителна, тъй като картината с имунизираните с БЦЖ във Франция не е много по-различна от тази в Япония.

Факторът затлъстяване

Към културните различия, за които говори министър Асо, трябва да причислим не само дисциплината при носенето на маски, но и здравето: едва четири процента от японците и пет процента от южнокорейците страдат от затлъстяване. В Европа броят на затлъстелите е над 20% от населението, а в САЩ – над 36%. Засега връзката между затлъстяването и смъртността от новия коронавирус обаче също не е доказана.

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции