<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=93836" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Прокуратурат...

Задава се ново поскъпване на хляба

12 Юли 2021
0 512

Цената на хляба ще се повишава заради поскъпването на тока. Това съобщи председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева. По думите ѝ българският бизнес използва най-скъпата електрическа енергия от цяла Европа.

Уволниха английска фенка от работа, защото взела болничен, а лъснала по телевизията на мач от Евро 2020 (снимки)

Задава се ново поскъпване на хляба

“Цената на хляба е пазарна. Ние не ползваме абсолютно никакви субсидии нито по национални, нито по европейски програми. Не участваме в каквито и да било мерки за спасяване на бизнеса, нито през мерките, свързани с COVID-19. Затова всеки производител има абсолютно различнa цена от останалите и във всеки град на България цената е различна”, категорична бе Кукушева, според която никъде по света няма толкова евтин хляб като в България. 

У нас брашното може да бъде открито по магазините на цени на дребно от 1,19 до 1.49 лв./кг. Според бюлетина на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата пък брашното тип “500” на едро през последната седмица е вървяло средно по 1,04 лв./кг, или с 0.08 лв. по-скъпо, отколкото миналата година по това време, когато прогнозите бяха за по-слаба реколта заради сушата в някои части на страната.

Междувременно във веригите пазарната цена на хляба е с около 50% по-висока от доставната. “Всичко останало е пакет от търговски надценки, отстъпки и ДДС”, коментира Кукушева. Тя подчертава, че за пръв път от години у нас се регистрира и продажба на реколта на зелено, която обаче е с доста по-високи цени спрямо миналогодишните. Явление, което се дължи на факта, че в световен мащаб търсенето е повече от предлагането.

Източник: Expert

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции