<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=87015" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Бебето на вак...

Задължителната ваксинация е необходима в едно демократично общество, постанови Европейски съд

08 Април 2021
0 891

Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) отсъди, че задължителната ваксинация е нещо необходимо в едно демократично общество. Решението му е в следствие на дело, заведено от чешки родители, чиито деца не били допуснати в детски ясли и градини поради липсващи задължителни ваксини, предаде bTV.

От Европейския съд казват още, че по този начин се „констатира наличието на консенсус за ползотворните въздействия на ваксинацията, които не са поставени под въпрос от страничните последици при наличието на строг научен контрол“.

„Това решение затвърждава възможността да се въведе задължителна ваксинация под условия в сегашната епидемия от Covid-19“, коментира юристът специалист по ЕСПЧ Никола Ервьо, цитиран от световните агенции.

По думите му така се дава възможност на националните правителства да преценят как да водят своята ваксинационна политика.

Решението на ЕСПЧ не подлежи на обжалване. Според съда задължителното ваксиниране на децата в Чехия срещу девет болести, сред които дифтерит, тетанус и детски паралич, не е нарушение на Европейската конвенция за правата на човека в частта й за правото за съобразяване с личния живот. От съдa казват още, че ваксините защитават не само тези, които ги получават, но и тези, които не могат да бъдат ваксинирани заради медицински причини.

„Последните зависят от колективния имунитет, за да се защитят от разглежданите тежки заразни болести“, пише в решението на съда.

За конкретните случаи, в които неваксинирани деца не са били допуснати в забавачка, съдът казва, че „висшите интереси на децата трябва да са водещи“ при взимането на решения.

„Недопускането на деца в забавачка, макар и да ги лишава от изключително важна възможност за личностно развитие, съставлява превантивна, а не наказателна мярка, а въздействието й е ограничено във времето“, посочват от ЕСПЧ.

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции