<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=67752" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Оставки по въ...

Задържаните началници от ГДБОП са рекетирали престъпния контингент (видео)

28 Юни 2020
0 1610

“Установена е организирана престъпна група, която е действала от началото на 2017 г. до неутрализирането й в петък”, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева по време на брифинг, даден пред медиите.

“Участниците в групата са четирима, трима са от системата на МВР. Двама от тях заемат висши ръководни длъжности за борба с наркотиците. Те са били ръководители на всички служители на МВР, свързани с борбата с наркотиците”, обявиха от прокуратурата.

Третият задържан е бил разузнавач първа степен. Четвъртият участник, несвързан с МВР,  е бил посредник за получаване на парите”, допълни още говорителят на главния прокурор. 

“Засегнат е международния авторитет на страната ни, заради факта, че обвиняемите лица са осъществявали контакт с чужди служби. В резултат на престъпната дейност са били провалени редица производства в страната и чужбина, заради предоставяне предварителна информация за разследвания”, каза Милева.

Тя обясни, че дейността на групата е била в няколко направления:

“Получаване на подкупи от лица, занимаващи с наркотрафик, т.нар. осигуряване на чадър. Второто направление е получаване на подкупи за неутрализиране на конкуренти. Третото – предоставянето на предварителна информация по различни разследвания”.

След получаване на подкупи от страна на началниците в ГДБОП е започвано образуване на преписки и оперативни дела срещу конкретни лица. Групата е разкрита със съдействието на лице, изнудвано и през годините е давало подкупи на началници на сектор „Наркотици“ в ГДБОП в размер от 5 000 до 10 000 лева. Същият е получавал информация кога, къде и как да се укрие, за да не бъде задържан от правоохранителните органи.

“При задържането на единия началник на отдел „Наркотици“ в ГДБОП той беше поискал сумата от 10 000 лева, като лично той определи мястото къде да бъде предадена тя. Каза на свидетеля на срещата да не бъде с телефон, като и той самият не беше с телефон. В петък в жк „Захарна фабрика“ началникът беше задържан с част от поисканата от него сума, добави още Милева.

Случаят с аресите на антимафиотите предизвика оставки по върховете на МВР. Премиерът Борисов лично поиска оставките на заместник-главния секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев и на директора на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов.

Оставки по върховете на МВР последваха ареста на началника на отдел “Наркотици” в ГДБОП (видео)

След съвещание на министъра на вътрешните работи Младен Маринов с премиера, оставките бяха поискани и подадени.

Директорът на Дирекция “Вътрешна сигурност” Стефан Банков заяви, че работата по операцията е била изключително трудна и никога в кариерата си не се е срещал с такава наглост и арогантност.

Източник: Нова тв

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции