<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=91278" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Хари и Меган ...

Зад срива на световните сайтове стои… един потребител

10 Юни 2021
0 656

Един потребител стои зад срива на големи уебсайтове и услуги по света на 8 юни, разкри Би Би Си.

Новинарски сайтове, онлайн магазини и уебфоруми спряха за около час, основно в САЩ и Европа, във вторник сутрин. Проблемът бе бързо отстранен и се оказа, че идва от CDN доставчика Fastly, популярен сред много от най-големите уебсайтове.

Зад срива на световните сайтове стои&#8230; един потребител

Fastly осигурява мрежа за доставка на съдържание – грубо казано услуга, която прави локални копия на данни, за да осигури стабилен и сигурен достъп на най-големите уеб услуги. Ако всички потребители на Amazon, Reddit, Guardian или някой от другите сайтове, засегнати на 8 юни, ги достъпваха от един-единствен сървър, той щеше да е постоянно претоварен. CDN мрежите облекчават това натоварване.

От A1 обещаха 20% компенсация от месечната такса на всички засегнати от срива вчера

Грешка в кода на Fastly обаче е била активирана от потребител, който е решил да промени системните настройки на услугата за собствения си сайт – нещо напълно нормално. В кода на софтуера обаче с актуализация от май тази година се е криела софтуерна “мина”, която той неволно е настъпил. Тя е довела до срив на два континента.

Зад срива на световните сайтове стои&#8230; един потребител

От Fastly подчертават, че вината за проблемът е тяхна и се извиняват отново на потребителите си. Компанията проверява цялата си мрежа за други подобни грешки и обещава подробен доклад за инцидента.

Случаят обаче индикира бъдещи потенциални проблеми с голямата концентрация на CDN услуги в ръцете на няколко играча – Fastly, Akamai, Cloudflare и други. Според специалисти, това е мотив за по-голяма диверсификация на пазара.

Източник: Клуб Z

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции