Следва: Жена неволно ...

Замърсяването на въздуха над Китай отново се повиши, след резкия спад по време на карантината (видео)

24 Март 2020
0 744

Наскоро Европейската космическа агенция пусна видео, в което се вижда значително намаление на замърсяването на въздуха над Китай, тъй като страната бе под карантина, но наскоро емисиите отново се увеличиха, в резултат на намалените или напълно отменени карантинни мерки.

Анимацията, базирана на данните от спътника “Copernicus Sentinel-5P”, показва емисиите на азотен диоксид, които се получават при изгарянето на изкопаеми горива в Китай между 20 декември и 16 март.

“Спадът в концентрациите в края на януари е видим, съвпада с карантината за цялата страна, но от началото на март нивата на азотния диоксид започнаха отново да се увеличават”, съобщи ЕКА.

Клаус Зехнер, ръководител на проучването заяви, че емисиите на азотнен диоксид са спаднали с около 40% по време на карантината.

“Комбинирайки сателитни наблюдения с детайлни компютърни модели на атмосферата, резултатите от проучването показват намаления с около 20-30% на фините прахови частици в много райони на Китай”, добави агенцията.

По-рано тази седмица други изображения, също предоставени от “Copernicus Sentinel-5P”, показаха намаляване на замърсяването на въздуха и над Италия между 1 януари и 11 март 2020 г.

„Спадът на емисиите на азотен диоксид над Паданска равнина в Северна Италия е особено очевиден. Въпреки че може да има известни разлики в данните поради облачната покривка и постоянно променящото се време, ние сме уверени, че намаляването на емисиите, което можем да видим, съвпада с карантината в Италия, която доведе до по-малко трафик и промишлени дейности”, коментира Зехнер.

Източник: LadBible

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции