<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41247" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: За рождения д...

Занзибар: срещу злите сили с нетрадиционни методи (видео и снимки)

07 Октомври 2019
0 790

Народните лечители на остров Занзибар са изключително търсени. Т.нар. Мганга използват нетрадиционни методи на лечение – отвари от билки, баене и масажи срещу злите сили, пише DW.

 

Масажи за прогонване на злите духове

 

Лечителката Муания Мзи разтрива тримесечното бебе, за да прогони от него злите духове – така наречените джинове. Лекарите установили, че детето страда от нелечимо мозъчно заболяване, но майката се доверява повече на традиционната занзибарска медицина. Мзи е една от близо 340 официално регистрирани целители на остров Занзибар, който е част от Танзания.

 

 

""

 

 

Утвърден обичай

 

Мзи е на 56 и вече от 20 години се гiрижи за болните. Занаята е усвоила от родителите си. Още в ранни зори тя започва да преглежда в собствената си клиника в Занзибар Сити. Майки с деца часове наред се редят на опашка, докато влязат при нея. Крепи ги надеждата за чудотворно изцеление.

 

 

""

 

 

Защита за неродените

 

През 2009 Занзибар прие закон, разрешаващ регистрацията на народни лечители, които ползват традиционни и алтернативни методи. Близо 2000 души чакат да бъдат регистрирани. Хаджи Мришо е един от тях – той помага на бременни жени, които искат нероденото им бебе да бъде защитено от зли сили, за да се роди живо и здраво.

 

 

""

 

 

От кожни болести до счупени кости

 

Малко след раждането на малкото момче кожата му започнала постепенно да потъмнява и да се бели. Тогава изцелител му предписал компреси с отвара от различни растения. Много от жителите на Занзибар се доверяват на народната медицина, когато имат проблем със здравето – независимо дали става дума за кожни болести, депресия, фрактури или гонене на зли духове.

 

 

""

 

 

Обсебени от злите духове

 

За да пропъди злите свръхестествени сили, обсебили тази жена, лечителят я полива с вода по врата. Който иска да се регистрира като лечител, трябва да е навършил 18 години, да има поне тригодишен опит в тази област и да представи препоръка от някой опитен шаман. После кандидатурата се обсъжда от 11-членен съвет.

 

 

""

 

 

Молитва за болните

 

Хората в Занзибар са суеверни и вярват, че злите духове причиняват физически и психически болести. Много от болниците са препълнени и зле оборудвани, затова на някои места лекарите дори препоръчват на пациентите да се обърнат към народни лечители.

 

 

""

 

 

Медицинските услуги не са по джоба на бедните

 

И при Мзи идват хора, на които болниците не са успели да помогнат. „Аз съм по-добра от тях, знам повече за пациентите ми. При мен хората поне не умират“, казва тя. Мзи ги лекува предимно с отвари от билки и растения, които се пият. Много от хората прибягват до нейните илачи, защото медицинските услуги в страната са твърде скъпи.

 

 

""

 

 

 

Източник: DW

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции