<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=85033" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ДПС отива на ...

Заплахи, тормоз, неравностойни условия на труд – с какво се сблъскват жените в журналистиката

08 Март 2021
0 89

Отбелязвайки международния ден на жената 8 март, е добре да си припомним каква е картината в света за онези жени, които са избрали трудната и често пъти свтързана с опасности професия на журналистите.

Три млади жени са били убити от екстремисти в Афганистан през миналата седмица. Единствената причина за убийството е, че те са работили за местната медийна компания Еникас ТВ. Това шокиращо убийство се случва по-малко от три месеца след разстрела на водещата в същата медия Малала Майванд, припомня Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ България)

ТВ-водеща е 43-ият убит журналист по света за 2020 година

Тези убийства показват, че в съвременния свят е опасно да си журналист, а още по-опасно да си жена, работеща в медия. В страни като Афганистан това може да ти струва живота.

Журналистките в Европа и България рядко са изправени смъртни заплахи, но убийствата на малтийската разследваща репортерка Дафне Каруана Галиция и ирландката Лаура Маккий през последните години показаха, че и Старият континент не е изолиран от подобни брутални посегателства. Съществуват обаче множество други специфични предизвикателства, с които журналистките се сблъскват, включително и у нас, и на които държим да обърнем внимание на днешната дата, 8 март:

Атакуват грозно наш репортер с фалшиви обяви в еротични сайтове (РЕПОРТАЖ)

В последните седмици Виктория Симеонова, репортерката на gospodari.com и част от Асоциацията на европейските журналисти – България, е подложена на тормоз заради поредица разследвания на предполагаема схема за финансови измами. Фалшиви обяви със снимката и контактите на Симеонова са публикувани в сайтове за секс услуги. След като АЕЖ излезе с позиция, в която призова властите да разследват този класически случай на тормоз, свързан с пола, в Асоциацията постъпиха множество възражения от юридически лица, които са споменати в разследванията на Симеонова и за които тя предполага, че имат връзка със случаите на тормоз. АЕЖ публикува част от тези възражения като приложения към позицията, за да може всеки сам да си направи изводите. Асоциацията повтаря призива си към институциите да установят отговорните за тормоза над журналистката.

Репортажът на Виктория Симеонова, в който непознати мъже я тормозят с обаждания за секс-услуги можете да си припомните по-горе.

АЕЖ излезе с позиция за тормоза над репортерка на “Господарите” заради разследващ репортаж

През април 2020 г. Издания, принадлежащи на депутата Делян Пеевски, отправиха недопустими обиди и откровени лъжи по адрес на журналистката от Стара Загора Венелина Попова. Причината за атаката срещу Попова бе нейно журналистическо разследване относно дарителската активност на Пеевски и свързани с него фирми.

През август миналата година журналистката Полина Паунова бе обект на агресия от страна на мъже, по време на Националната конференция на политическа партия ГЕРБ в София. Конкретните извършители бяха разкрити, но така и не се потърси отговорност от политическите лица, допуснали това да се случи.

Сблъсъци и агресия срещу журналисти по време на Националната конференция на ГЕРБ (видео)

През декември 2020 г. евродепутатът Александър Йорданов публикува в социалните мрежи сексистки обиди към журналистката от Българското национално радио Силвия Великова заради въпроси, зададени му от последната по време на интервю.

Иво Сиромахов към Виктория Симеонова: Ти си един смел журналист! (видео)

АЕЖ обръща внимание и на друг аспект, засягащ ситуацията на жените работещи в медиите. Пандемията засегна непропорционално работещите жени, изтъква в свой анализ Световната банка. Причината е, че жените обикновено са по-заети с отглеждането на деца, грижата за възрастни роднини и домакинска работа. Затварянето на училищата и детските градини за продължителни периоди от време се отрази по-сериозно на работещите жени, отколкото на мъжете. Според Световната банка, жените в ЕС прекарват почти двойно повече време в неплатена работа у дома, отколкото мъжете.

Това неминуемо се отнася и до жените в медиите, които през изминалата година трябваше да съвместяват работните си задължения с домашните такива и то в условията на икономическа криза заради пандемията, довела до загуба на работни места и намаляване на възнаграждения в медийния сектор.

АЕЖ – България настоява при планирането на политиките за подкрепа на медийния сектор в България, властите да вземат под внимание и аспекта равни възможности за половете. 

Източник: АЕЖ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции