<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=76463" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Иван Гешев съ...

Заповедта за карантината е нарушена и за Радев, и за Борисов

26 Октомври 2020
0 1065

Заради случаите с отменените карантини на президента Румен Радев и министър-председателя Бойко Борисов, заповедта за поставяне под задължителна изолация при контакт със заразен от Covid-19 ще се наложи да бъде променена, пише Полина Паунова за Свободна Европа. Това се е разбрало от думите на главния санитарен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред медията. Самият той също е под карантина заради контактите си с премиера, който е болен от коронавирус.

В неделя стана известно, че Борисов е развил симптоми на болестта. Два дни по-рано – в петък, той беше поставен под карантина заради контакт с болен, зам.-регионалния министър Николай Нанков. В събота Столичната районна здравна инспекция (СРЗИ) свали ограниченията му заради отрицателен PCR тест, въпреки че в заповедта за карантиране няма подобна хипотеза. В понеделник директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев подаде оставка.

Директорът на столичната РЗИ подаде оставка

Седмица по-рано подобен беше случаят и с президента Румен Радев, на когото се наложи да се върне извънредно от посещение в Естония заради контакт в България с болния от коронавирус ръководител на военновъздушните сили (ВВС) ген.-майор Димитър Петров. Президентът замина на международна визита, въпреки че е знаел, че е контактно лице. При връщането си Радев беше поставен под карантина, но след отрицателни тестове директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев обяви пред медиите, че лично я е свалил.


Така и президентът, и премиерът не бяха изолирани за 10 дни, както предвижда заповедта на здравния министър.

Здравният министър е бил в контакт с Бойко Борисов, обяви, че влиза в карантина

“Законите важат за всички, включително за президента и премиера на България. И държавният глава Румен Радев, и министър-председателят Бойко Борисов изпълниха разпоредбите на Столичната РЗИ за карантиниране след контакт със заразен с коронавирус човек. Ние не декарантинираме хора на случаен принцип. Заложено е в нормативен документ, че лица, които работят като лекари, санитари, медицински сестри, хора на първа линия, учители и хора, чиято обществена работа е крайно необходима, за да продължи процесът на работа, в която и да е форма, ги декарантинираме”, каза Пенчев, цитиран от “24 часа”.

Отрицателен тест не намалява карантината”

Според Заповед № РД-01-610/22.10.2020на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов обаче всички близки контактни лица на потвърден случай на Covid-19 подлежат на 10-дневна карантина, считано от последния им контакт със заразеното лице. Документът не предвижда изключения или сваляне на карантината при отрицателен PCR тест.

От Министерството на здравеопазването обясниха писмено за Свободна Европа, че „отрицателният лабораторен резултат от PCR изследване отчита единствено моментното състояние на лицето и същият не е основание за преустановяване на карантината и/или намаляване на нейния срок“.

Задава се промяна на заповедта

Същото потвърди и главният санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев. “Да, според заповедта дори при отрицателен тест, карантината не може да бъде свалена”, каза Кунчев. По думите му обаче заповедта трябва да се прецизира, като в нея бъдат описани длъжности-изключения, при които ще бъде възможно изолацията да бъде отменена.

“Трябва да има ясен регламент. Очевидно е, че не можем да затворим държавата, а ако карантинираме всички управници, на практика ще се случи точно това. Затова в заповедта ще бъде описано при какви длъжности е възможно след два отрицателни теста, направени през два дни, карантината да бъде сваляна”, каза Кунчев.

Той аргументира идеята си така: “Сега аз съм в карантина, представете си, че затворим цялото здравно министерство, защото министърът е общувал с премиера или неговите заместници са общували с него. Кой ще движи нещата?”.

По думите на д-р Кунчев подобен подход е логичен, но тъй като заповедта е написана без изключения, тя на практика в момента се нарушава и така “хората се дразнят”.

“За да няма такова дразнение, трябва да бъде описано много ясно при какви длъжности, в какви ситуации тази заповед може да бъде отменяна”.

Днес малко по-късно здравният министър, който също е в карантина, публикува становището си по въпроса във фейсбук. Според него няма причина наредбата да бъде променяна заради определени длъжностни лица. Правилата са за всички!

Във видеото горе можете да чуете мнението на директора на Пирогов от понеделник сутрин относно случая с карантината на премиера и президента.

Източник: Свободна Европа

Видео: Нова тв, “Здравей, България”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции