Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Заподозреният за НАП хакер е предупреждавал чрез "Господари на ефира" за слабости в сайта на МОН (видео)
Заподозреният за НАП хакер е предупреждавал чрез "Господари на ефира" за слабости в сайта на МОН (видео)
gospodari.com Вземи EMBED
Loading the video...
07-17-19
добавено
17471
прегледа

20-годишният компютърен специалист, арестуван във връзка с безпрецедентната кибератака срещу системите на Националната агенция за приходите, и преди е атакувал държавни институции, съобщи bTV.

 

Според тях през 2017 г., още като ученик, задържаният е пробил защитата на сайта на Министерството на образованието и науката. Случаят тогава придоби медийна публичност заради "Господари на ефира". Тогава с нас се свърза ученик от Пловдив на име Кристиян, който сам ни подаде добронамерен сигнал, че е успял да пробие интернет страницата на Министерството на образованието и искаше да предупреди, че в системата им има пробойни. 

 

УЧЕНИК ХАКНА САЙТА НА МОН И ПОКАЗА НА ГОСПОДАРИТЕ, КАК МОЖЕ ДА СЕ ИЗВАДЯТ ЛИЧНИ ДАННИ, ДА СЕ ПРОМЕНЯТ ОЦЕНКИ И ЗАПЛАТИ

 

Фрапиращото в случая беше, че сайтът можеше да се хакне изключително лесно, а в него има голям обем важна и конфиденциална информация. 

 

 

 

 

Нашият репортер Дани Йорданов тогава се срещна със зам.-министъра на образованието Деница Савчева, която обеща, че по случая ще бъде направена сериозна проверка. От ведомството даже поканиха младежа да участва в процедурите по опазване и съхранение на информацията.

 

Към момента Кристиян  работи в столична фирма, която се занимава с тестване на безопасността на компютърни системи. Бил е задържан на работното си място. Няма криминално досие.

 

Продължава изясняването на подробности около атаката срещу НАП, включително дали зад нея стои цял екип от хакери и дали им е помогнал вътрешен човек.