<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=88383" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Да съхраниш и...

Запознайте се с дизайнера на най-известния паун в България (снимки)

29 Април 2021
0 155

Николай Тонков е графичен дизайнер и основател на formschlag – студио, базирано в Берлин и в София, с над 25-годишен опит в корпоративния дизайн и изграждането на визуална идентичност. Екипът на formschlag е работил по едни от най-разпознаваемите брандове в България, сред тях Българска национална телевизия, БГ радио, Нова телевизия, фестивалът „Златен ритон“ и други. Сред международните клиенти на студиото са Shell, BMW, Daimler и L’Oréal. Логото и визуалната идентичност на Епископската базилика на Филипопол също са тяхно дело.

Да съхраниш историята с (виртуално) пътуване във времето

За мен като графичен дизайнер беше абсолютно предизвикателство да работя по Епископската базилика на Филипопол. Проектът беше изключително интересен и мащабен, като във времето работихме с различни професионалисти от много различни области.

Да създадеш корпоративна идентичност за такъв проект безспорно не е лесно. Благодаря на Фондация “Америка за България”, че се спряха именно на нашето предложение.

Работата с целия екип беше лесна и много приятна за мен. В началото се запознах с историята на Епископската базилика на Филипопол. През епохите тази сграда е претърпявала доста промени от различно естество. Разгледах всички запазени и реставрирани в процеса мозайки. Това, което е запазено до наши дни, са феноменалните мозайки с над 100 вида птици.

Запознайте се с дизайнера на най-известния паун в България (снимки)

Още в самото начало за мен беше ясно, че красивата мозайка с емблематичния паун на входа на Базиликата ще бъде и водещият елемент в новото лого. Така и започнах. Цялата концепция се получи много бързо, защото имах ясна представа как всичко ще трябва да изглежда на финала. Всички елементи в логото са заимствани от мозайките, техните форми и цветове. В процеса на работа бяха стилизирани по един модерен и адекватен за нашето време начин. На финала логото беше в пълна хармония с бъдещата реализация на проекта. Беше единодушно харесано и прието от целия екип на Фондацията, което за мен беше един извънредно силен стимул за следващите ми стъпки.

Стара пречиствателна станция се превръща в дом на традиционни занаяти в Смилян (видео и снимки)

Впоследствие изработихме и цялата визуална идентичност, реализирана в принт и онлайн медии, представяща проекта пред ЮНЕСКО.

Запознайте се с дизайнера на най-известния паун в България (снимки)

С времето тази визия се доразвиваше за различни видове кампании в социалните мрежи. Също така вече създадената корпоративната идентичност бе и основа, която впоследствие помогна за изграждане на цялата комуникация в интериора на сградата. Финалната стъпка беше интеграцията на логото в екстериорна среда.

Общество от доброволци се грижи за най-уязвимите у нас

И така, „камъче по камъче“, Епископската базилика придоби облик на модерна сграда, съхранила културното наследство на България.

Източник: Фондация “Америка за България”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции