<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=94847" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Джъстин Бийб...

Започна опаковането на Триумфалната арка по проекта на Кристо (видео)

24 Юли 2021
0 1031

Започна реализацията на проекта на Христо Явашев за опаковането на Триумфалната арка в Париж, предава bTV.

Инсталацията ще бъде открита на 18 септември и ще може да бъде видяна до 3 октомври.

Започна опаковането на Триумфалната арка по проекта на Кристо (видео)

“Ще бъде като жив обект, който ще се раздвижва с вятъра и ще отразява светлината. Гънките ще се движат, повърхността на паметника ще стане чувствена.” Това са думи на световноизвестния Кристо Явашев. Година след смъртта му, 3 екипа вече денонощно работят за опаковането на Арката. 25 хиляди квадратни метра плат и 3- километрово въже ще обгръщат френския символ.

Започна опаковането на Триумфалната арка по проекта на Кристо (видео)

Първоначалната идея на Кристо за опаковането на Триумфалната арка съществува от 1961 година. Монументалната инсталация трябваше да бъде реализирана през септември миналата година, но беше отменена, заради COVID кризата. Така, 60 години след като се появява на бял свят, мечтата на Кристо за Париж започва да става реалност.

Едно от най-чаканите световни културни събития след епидемията обаче предизвиква разнопосочни реакции.

Започна опаковането на Триумфалната арка по проекта на Кристо (видео)

„Кристо вече е опаковал Пон ньоф тук, както и много други забележителности. Не ме шокира, напротив, мисля, че това е красив проект и ще предизвика голям интерес“, каза Матиас, жител на Париж.

„Не виждам какъв е смисълът. Защо трябва да го опаковат, по-добре е да си го оставят така“, казва белгийският турист Тео.

Опаковат Триумфалната арка в Париж – мечтата на Кристо ще се сбъдне след смъртта му

„Интересно е, че Франция дава такава възможност за изява за чуждестранни артисти. Но Триумфалната арка е френски символ и ще бъде огромна изненада за туристите да я видят опакована“, коментира френската туристка.

Арката е и остава напълно достъпна за туристи през целия период на инсталацията. Проектът струва около 14 милиона евро, финансирани единствено от продажбата на произведения на Кристо.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции