Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Заради пропуск съдът отказа да възобнови делото срещу Полфрийман
Заради пропуск съдът отказа да възобнови делото срещу Полфрийман
gospodari.com
09-25-19
добавено
1159
прегледа

Зам.-председателят на Върховния касационен съд и ръководител на наказателната колегия Галина Захарова отказа да бъде образувано производство по искането на главния прокурор Сотир Цацаров за възобновяване на производството по условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман, съобщиха от върховния съд.

 

По разпореждане на ВКС делото, ведно с отделно постъпилите в регистратурата приложения („3 тома досие“), трябва да се върне на Софийския градски съд заради документален пропуск. 

 

Освободиха австралиеца Джок Полфрийман 8 години по-рано

 

Оказва се, че първоинстанционният съд - Софийски градски - не е изпълнил процедурата и липсват данни Джок Полфрийман да е получил лично препис от подаденото от главния прокурор искане за възобновяване на делото.

 

Въпреки че препис от искането е бил изпратен за връчване на австралиеца чрез началника на Дирекция "Миграция" в МВР по факс, по делото не е приложена надлежно подписана разписка, удостоверяваща, че преписът от искането за възобновяване е връчен на Полфрийман, за което е предназначен.

 

Джок Полфрийман излезе от затвора, но го заключиха в център за мигранти

 

„Целта на връчването на препис съгласно е процесуалният документ да бъде получен от съответния адресат – да стане негово достояние, за да може той лично да се запознае със съдържанието на искането за възобновяване и да организира защитата си. Обстоятелството, че препис от искането за възобновяване е бил изпратен и получен от адвокат Калин Ангелов, в качеството му на упълномощен защитник на осъдения е без правно значение и не санира пропуска на първоинстанционния съд да връчи препис на осъденото (и условно предсрочно освободено) лице“,  се казва в разпореждането.

 

Защо беше освободен Джок Полфрийман

 

Съдия Галина Захарова пише, че по тези съображения при извършената предварителна проверка за формална допустимост и редовност на подаденото искане от Сотир Цацаров приема, че невръчването на препис от искането е пречка да се образува производство пред ВКС. В разпореждането се подчертава, че изпълнението на вмененото от НПК задължение на първоинстанционния съд за връчване на искането за възобновяване е необходима предпоставка за правилното му администриране.

 

Делото не може да се изпраща на касационния съд, без да е надлежно изпълнена процедурата по връчване на книжата.

 

Източник: Dir.bg