Заради страх от коронавируса в България: 14-дневна карантина и отмяна на събирания на закрито

February 24, 2020
32 66
Коментари: 0

Правителството сформира специален щаб, който да координира мерките за борба с коронавируса. Това обяви премиерът Бойко Борисов след извънредно заседание на правителството. В щаба ще влязат представители на Военно-медицинска академия, МВР и здравното министерство, съобщи Dir.bg.

 

Осигурени са над 8000 облекла и 1000 теста за коронавируса, като премиерът призова те да се използват пестеливо за хора, които наистина имат нужда от тях.

 

Борисов призова хората, които се връщат от рискови места, да спазват 14-дневен карантинен период.

 

Масовите бракосъчетания във Филипините се проведоха с маски срещу коронавируса (видео и снимки)

 

“Болниците около граничните пунктове ще изпратят доктори, за да може да се приложат всички мерки, които могат да се вземат в тази ситуация. Поддържаме връзка с другите държави, наблюдаваме ситуацията, но нищо не може да ни опази повече от дисциплината. 14-дневен карантинен период на хората, които са се върнали от засегнали от заболяването райони. Връщат се ученически групи, казал съм министърът, зам.-министрите да ги чакат на аерогарата, да разговарят със семействата, да остават по домовете, докато мине съответният срок”, допълни още Бойко Борисов.

 

ВМА, служители на “Гранична полиция” и на летище “София” ще проиграят ситуация с намиране на заразени с коронавируса в България, съобщи началникът на ВМА генерал-майор Веницслав Мутафчийски. Учението започва на Терминал 2 на летището и ще продължи в академията. След учението ще има брифинг на Кризисния щаб. Такива брифинги ще има след това всяка сутрин в 8.00 ч., уточни той.

 

“Кризисният щаб препоръчва отмяна на публичните мероприятия на закрито, тези на открито не са толкава опасни”, каза още Мутафчийски.

 

Коронавирусът плъзна из Северна Италия, външно министерство призова да не пътуваме

 

“Осигурени са 8000 предпазни костюма и маски за екипите, които ще проверяват по границите за болни от коронавируса, както и за лекарските екипи. До края на седмицата ще има положително развитие за доставка на термокамери за сухопътните гранични пунктове и за пристанищата, които общо са около сто”, подчерта шефът на ВМА. Дотогава проверките ще се правят с дистанционни термометри.

 

По-рано главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев призова за засилен контрол по сухопътните граници на България заради разпространението на коронавируса.

 

“Връзките между България и Италия са доста по-интензивни, отколкото с Китай, и това поставя доста по-тежки за изпълнение задачи пред нас. Контролът на летищата важи за всички, и пристигащи от Италия. Въпросът е сега да разширим този контрол и на сухоземните граници, а и да създадем условия – реакцията да е бърза при възникване на случай и да не позволим разпространение вътре в страната”, заяви Кунчев.

 

Прекратиха карнавала във Венеция заради коронавируса (видео и снимки)

 

Преди началото на извънредното заседание на Съвета по сигурността той обяви, че без да имат признаци, хората не подлежат на задължително изследване. Така Кунчев отговори на въпроса – защо на пребивавали в Италия се отказват изследвания и се иска заплащане, ако те настояват за такива:

 

“Ако човек няма признаци – температура, оплаквания, не подлежи на такова изследване, няма смисъл да го прави. Броят на полетите от Италия до България е 37 седмично и с тях се връщат между 4000-5000 души. Няма смисъл те да бъдат изследвани, ако нямат признаци или не са контактували с болен човек”.

 

До момента направените изследвания за коронавирус у нас са 30, всичките са отрицателни.

 

Здравният министър Кирил Ананиев коментира мерките, които предприема държавата за предотвратяване на заразата:

 

Епидемията от коронавирус. Как да се пазим и да отменим ли пътуването в чужбина?

 

“Ние имаме информация за всички граждани, които идват от райони, които са застрашени, и в които е налице коронавирусът. Така че те се проследяват още с пристигането на територията на България. Тези, които кацат на летищата, минават първо през термокамерите. При най-малката засечена температура – над 37 градуса, биват настанявани в определените лечебни заведения”.

 

Не се прави изследване за коронавирус на човек, ако няма 38 градуса температура, каза Тодор Кантарджиев, директор Националния център за заразни и паразитни болести.

 

При здрав човек или такъв, който няма проявени симптоми, изследването е отрицателно и няма ефект. Вирусът може да се изследва, ако човек се разболее след няколко дни. Изследването е безплатно и се извършва само по лекарско предписание за лежащо болен. Досега сме изследвали 30-ина случая, но само на хора с признаци на заболяването – всички те са отрицателни за коронавирус. Човек, който не го е развил не може да се изследва. Тестът не може да докаже вирус, ако той не се е развил в белия дроб или дихателната система, посочи отново Кантарджиев.

 

Източник: Dir.bg

 

 

Коментари

Реакции

LIVE | Вторник | 18:00 ч.: Бойко Борисов и ген. Мутафчийски ще отговарят на вашите въпроси във FB страницата ни!