<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=63641" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ангел Кунчев:...

Заразата от коронавирус в Германия отново се разпространява по-бързо след облекчаването на мерките

11 Май 2020
0 7199

В Германия ограниченията, наложени заради новия коронавирус, бяха облекчени. Но заразата отново се разпространява по-бързо. Същевременно хиляди германци протестират срещу ограничителните мерки, пише Дойче веле.

Протест в Берлин (Снимка: Abdulhamid Hosbas/Anadolu )

В Германия протестираха с празни столове срещу затварянето на заведенията (снимки)

На 6 май в Германия бе решено, че ограниченията, наложени заради новия коронавирус, ще бъдат облекчени. Условието: седмично броят на новите инфекции да не надвишава 50 на 100 000 жители. В десет региона обаче тази норма вече бе завишена. Особено притеснителни са данните от три региона: Косфелд в Северен Рейн-Вестфалия (52,7), Щайнбург в Шлезвиг-Холщайн (62,4) и Грайц в Тюрингия (75,4). Поради това в Косфелд отложиха облекчаването на мерките с една седмица. 

Що е то коефициент на репродукция?

Същевременно от института “Роберт Кох” съобщиха, че в Германия заразата отново се предава по-бързо. Коефициентът на репродукция е достигнал 1,1. Този коефициент показва колко души заразява един носител на инфекцията. Той се изчислява статистически и се използва като индикатор за това колко бързо се разпространява болестта. В момента 10 души предават заразата на общо 11 човека.

Експертите от “Роберт Кох” многократно са посочвали, че за да може да се говори за “затихване”, коефициентът на репродукция трябва да остане под 1. “Поради покачването на тази стойност през следващите дни развитието трябва да бъде наблюдавано много внимателно”, казват учените. 

В края на април канцлерката Ангела Меркел предупреди, че и най-малките промени може да доведат до сериозни последици. Тя каза, че ако коефициентът на репродукция остане 1,1, през октомври болниците ще достигнат предела на възможностите. А ако коефициентът е 1,2, този критичен момент ще бъде достигнат още през юни или юли.

В началото на март коефициентът на репродукция беше 3. На 8 април – 1,3. А в началото на отминаващата седмица беше паднал до 0,9.

До 5 юни важи: срещането на две семейства е позволено

От 8 май в Германия могат да се събират по две семейства (или членовете на две домакинства), а не както досега само по двама души от различни домакинства. Носенето на маски в градския транспорт и магазините остава задължително, както и спазването на дистанция от 1,5 метра.

Към момента официално регистрираните случаи на зараза с новия коронавирус в Германия са 171 324. Над 143 000 са излекувани. Жертвите са малко над 7500.

Междувременно все повече хора в Германия се включват в протести срещу мерките, наложени заради новия коронавирус. В събота (9 май) хиляди излязоха на протест в Щутгарт, Мюнхен, Берлин и други градове. Десетки протестиращи бяха временно задържани – тъй като не са спазвали правилото за дистанция. Въпреки временните арести, на много места полицията не успя да наложи дистанцията от 1,5 метра сред протестиращите.

Видео от задържането на протестиращ мъж можете да видите горе.

Източник: Дойче веле

Видео: Youtube

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции