<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=56314" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Заразените с коронавирус на круизния кораб в Япония се увеличават, пътниците стават все по-притеснени

10 Февруари 2020
0 1280

След като круизният кораб „Диамантената принцеса”, се върна обратно в пристанището на Йокохама, Япония в неделя сутринта след близо едноседмична карантина, пътниците, които имаха прозорци и балкони видели пожарни коли и 15 линейки, които чакали кораба.

 

Това било обезпокоителен знак за близо 3700-те души, които бяха затворени шест дни на кораба, който се превърна в мястото с най-висока концентрация на случаи на коронавирус извън Китай.

 

 10 ДУШИ НА КРУИЗЕН КОРАБ КРАЙ ЯПОНИЯ СА ЗАРАЗЕНИ С КОРОНАВИРУС (СНИМКИ)

 

Същия следобед капитанът съобщил, че още шестима души – пет от тях членове на екипажа, са дали положителен тест за вируса. Осем други обаче са изведени от кораба за лечение на други медицински състояния, заяви още той.

 

Шестте нови случая на коронавирус на “Диамантената принцеса” доведоха общо до 70 заразени души, откакто японските здравни власти започнаха да тестват хората на кораба миналата седмица. Нови случаи се обявяват почти всеки ден, а пътниците стават все по-обезпокоени, че карантината, предназначена да защити хората в Япония и да ограничи разпространението на вируса, може да ги изложи на опасност.

 

„Знам, че стресът и безпокойството компрометират имунната ми система“, каза г-жа Арана, за която фаталният круиз е първи в живота ѝ.

 

„Целта ми е просто да запазя спокойствие, защото независимо от всичко съм заклещена тук, но всеки ден провокира в мен тревожност, когато виждам линейките да се редят отстрани на кораба”, добави тя.

 

 

 

 

Вече повече от 2600 пътници са изолирани в каютите си, откакто японското министерство на здравеопазването наложи карантината в понеделник, след като откри, че мъж, който слязъл в Хонконг на 25 януари, е имал положителен тест за вируса, а над 1000 членове на екипажа също са под карантина на борда, въпреки че продължават да предоставят услуги, като доставки на храна.

 

Някои пътници твърдят, че не могат да разберат защо само няколкостотин души на 17-палубния луксозен кораб са били тествани за вируса и то само такива, които са имали контакт с първоначално заразения човек или които са имали температура.

 

“Не вярвам, че изолират тази епидемия, като ни държат под карантина”, мисли 75-годишната Гай Куртер, която е изолирана в каютата си със съпруга си Филип.

 

“Нещо не е наред”, добави тя.

 

Имайки предвид, че все още не се знае много за новия вирус и как той се предава, г-жа Куртер твърди, че въпреки усилената работа за защита на пътниците от страна на екипажа, няма начин да се разбере дали те всъщност са в безопасност.

 

“Никой не може да ни каже със сигурност… няма научни доказателства, че вирусът не се разпространява чрез храните или хората, които доставят храната, дори с гумени ръкавици“, каза Куртер.

 

Пътниците спекулират, че вирусът може да бъде предаден чрез вентилационната система на кораба, като някои споделиха притесненията си с посолството на САЩ в Токио.

 

В неделя посолството изпрати на всички 428 американски пътници писмо от служител на Центъра за контрол и превенция на заболяванията, в което пише, че “няма текущи доказателства, които да предполагат, че вирусът се разпространява между помещенията на кораба чрез системата за обработка на въздуха”

 

 

 

 

Член на екипажа на кораба обаче заяви, че той е оборудван със система за филтриране, която отговаря на всички стандарти и е сравнима с тези, намиращи се в хотелите, курортите и казината.

 

Късно в неделя вечерта капитанът изпрати и писмо до всички пътници на борда, в което заявява, че разходите за круиза ще бъдат изцяло възстановени, включително самолетните пътувания и хотелите, и че пътниците ще получат ваучери за друг круиз на по-късна дата.

 

Друг слух предполагаше, че правителството на Съединените щати може да се опита да свали американците от кораба преди изтичането на 14-дневния карантинен период, но служител на Държавния департамент заяви, че „настоящият медицински консенсус и протокол гласи, че най-сигурният и надежден начин за предотвратяване на по-нататъшното разпространение на вирусни инфекции на круизни кораби е пътниците да останат под карантина, както правят пътниците на 'Диамантената принцеса'“.

 

“След като карантината приключи, гражданите на Съединените щати могат да се върнат у дома и няма да бъдат подлагани на допълнителни карантинни периоди”, заяви служителят,

 

Като се има предвид, че пътниците са очаквали да слязат от кораба миналия вторник, а много от тях са с хронични състояния като диабет, те вече са изчерпали лекарствата си, но в в неделя министърът на здравеопазването Като Кацунобу заяви в интервю, че на кораба са били доставени лекарства за около 100 такива човека и че повече ще пристигнат по-късно през деня за останалите 500.

 

Някои пътници са разочаровани и от липсата на навременна информация, след като в петък те прочели в новинарски доклади или чули от семейство и приятели, които следели новините онлайн, че броят на заболелите на кораба се е утроил.

 

 

 

 

„Беше много неприятно хората да бъдат търсени от семейство и приятели и да им се съобщава, че все повече хора са тествани положително. Все повече от нас се чудят дали сме последните, които научават за новите случаи”, каза г-жа Арана, която прекарва времето си там в рисуване, пробване на маски за лице, които е купила от Тайван и гледайки онлайн уроци за билкови антивирусни лекарства.

 

Мнозина други обаче нервно си припомнят дейностите, които са извършвали от началото на круиза и преди карантината, надявайки се да не са влязли в контакт с грешния човек.

 

„Всеки аспект от моята гледна точка към всичко, което правихме на кораба, се промени от “Това бе забавно!” до “Защо по дяволите бях там?”, заяви тя.

 

 

Източник: The New York Times

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции