<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=76708" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Макрон обяви ...

Заразените с Covid-19 в Европа се увеличават, но смъртността остава ниска

29 Октомври 2020
0 915

Европа се дави във втората вълна на новия коронавирус, като на много места новите случаи на Covid-19 са в пъти повече от началото на пандемията. Но въпреки това има лъч надежда – смъртността този път остава ниска, пише bTV.

Данните идват от Европейския център за контрол и превенция на заболяванията.

Според числата, макар новите случаи в страни като Великобритания, Франция, Испания, Германия и други да се увеличават по-бързо, смъртните случаи не се увеличават със същия темп.

Коронавирусът настъпва с рекордни темпове по света, алармира СЗО

“Във Великобритания, например, смъртността започна да пада от юни месец насам, като август беше най-ниска. Сегашните ни изчисления показват, че към момента смъртността е малко по-висока, но няма нищо общо с това, което беше преди“, коментира Джейсън Оук, старши статистик към Центъра за доказателствено базирана медицина във Великобритания.

Заразените с Covid-19 в Европа се увеличават, но смъртността остава ниска

Проучването му, конкретно за Великобритания, показва, че в края на юни смъртността е била малко под 3%. През август е паднала до около 0,5%, а в момента е грубо 0,75%.

Според Оук това се дължи на няколко фактора – възрастта на болните и лечението, например.

Една от очевидните причини за по-ниската смъртност в сравнение с първата вълна на Covid-19 е, че все по-млади хора се разболяват от новия коронавирус.

Първата вълна удари възрастните хора в Европа, като на много места се разпространи първо в болници и домове за стари хора. През лятото обаче както и в момента се разболяват все по-млади хора, които се заразяват предимно при социални събирания – в барове, ресторанти и други публични места.

Средната възраст на заболелите на територията на Европа е спаднала от 54 години за периода януари-май до 39 години за периода юни-юли.

Промяната на смъртността се дължи и на лечението на новия коронавирус.

“Докато Covid-19 остава изключително ужасна болест, нашите усилия да подобрим лечението й вероятно работят“, коментира д-р Леора Хоровиц, автор на проучване за смъртността на болестта.

Освен медикаментите, които се използват, самите лекарски практики от началото на пандемията са се променили. Дихателните апарати, които в началото се използваха изключително често, сега са последен вариант за лекарите, защото разбират подобре как те вредят на белите дробове на пациентите с коронавирус.

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции