Заснеха багер на Рилските езера в района на Бъбрека (снимки)

29 Юни 2020
1 1856

В социалните мрежи избухна вълна от възмущение, след като се появиха снимки, на които се вижда багер на Рилските езера.

Машината е заснета в района на Бъбрека.

Потребители в интернет масово изразяват възмущението си и питат дали в националния парк ще се строи.

От ръководството на Национален парк “Рила” заявиха пред bTV, че няма да се разкопава, а ще се укрепват туристически пътеки. Проектът е финансиран по оперативна програма “Околна среда”, а срокът за изпълнение е 2 години.

Проектът „Устойчиво управление на Национален парк „Рила“ II-ра фаза“ е на стойност близо 12 млн. лева, от които 10 млн. и 195 хил. са финансирани чрез Европейския фонд за регионално развитие на ЕС, а останалите близо 1 млн. и 800 хил. са от бюджета на България по програма „Околна среда 2014-2020 г.“, пише по темата Свободна Европа.

Първата копка от проекта е направена през септември 2019 г. от вече бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков, който е в ареста като обвиняем по придобилото известност като „делото за боклука“.

Присъствието на багера високо в планината е във връзка с отделна част от проекта, свързана с „Инженеринг (проектиране и СМР) за рехабилитация/изграждане на съоръжения“ на стойност 3 млн. и 42 хил. лева, а изпълнител е „Юнайтед пропърти груп“ ЕООД, представлявана от Иван Сталев.

Предвидените дейности са оформяне на пътеки, полагане на каменна настилка, укрепване на ерозиралите места по трасето, изграждане на съоръжения за отводняване, монтаж на дървени мостове и скари, както и монтаж на парапети.

Стефан Кирилов, главен експерт в Дирекция „Национален парк Рила“. е потвърдил, че положената към момента настилка е само част от рехабилитационните дейности, включени в проекта за устойчиво управление на националния парк. По неговите думи, проектът цели също и да ограничи използването на алтернативни трасета от туристите, което води до проблеми в района.

Фирмата изпълнител на проекта „Юнайтед пропърти груп“ печели проект за рехабилитация на туристически пътеки по оперативна програма „Околна среда“ в началото на 2019 г. В свой материал от тогава „Капитал“ посочва, че процедурата протича в доста бързи срокове, като до фазата на отварянето на ценовите предложения всички участници без „Юнайтед пропърти груп“ са отстранени от процедурата, а някои от тях впоследствие обжалват решението на възложителя пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

В същия текст от изданието подчертават, че „Юнайтед пропърти груп“ е свързана с бившия депутат от ДПС и общински съветник от ГЕРБ в периода 2007-2009 г. Илия Илиев. Самият той пък беше разследван за търгове на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) и изборни престъпления. Собственик на дружеството е Христо Янков, който е племенник на Илиев.

Фирмата е създадена през 2015 г., а през 2018 г. е закупена за 10 хил. лева от Янков. Дотогава тя е с приходи от 7.5 млн. лева и печалба от 2.4 млн. лева, а преди е печелила само 2 обществени поръчки.

След това в рамките на година обаче фирмата успява да победи в поръчки на стойност близо 40 млн. лева, основно свързани с ВиК дейности.

През август 2019 г. фирмата печели поръчки за доставка на релси и изграждане на укрепително съоръжение на обща стойност близо 15 млн. лева от НКЖИ.

Източници: bTV, Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции