Застреляха домашно куче на плаж във Варна (СНИМКИ)

August 10, 2016
15 70895
Коментари: 0

Събуждали ли сте се сутрин с въпроса: "Какво точно му има на това общество? Какво се случва с хората? Защо стават изнервени от сън; защо изкарват деня си под напрежение; защо не позволяват на малките радости да завземат и пренаредят вътрешния им мир и идея за щастие…?" Въпросите ЗАЩО са толкова много, а времето за отговори не стига… Не стига, защото постоянно изникват нови гадни човешки постъпки, над които да главоблъскаме обърканите си мисли.

 

""

 

И така, в един обикновен ден, човъркайки Facebook, попадаме на… писмен плач, силен писмен плач… И той е от познат човек. Убили са кучето му.

 

""

 

В този момент, нещо в мозъка ти се взривява на парченца. Сещаш се за твоето куче – преди час сте били на поляната – хвърлял си му пръчки; гонили сте се; учили сте се на ред – седни – легни; оглеждали сте се за групата от кучета, с които си играе… и в следващия момент – снимка на простреляно рошаво приятелче. Ако това ще ви направи по-чувствителни към проблема, ще споменем (не, че е от значение – породата при тях винаги е Любов!), че въпросното простреляно куче беше с родословие. Беше изключителна, мила, интелигентна, добра и послушна душица. И се казваше Рокси. Едно от усмихнатите кучета на севера – Самоед.

 

""

 

За Рокси лошият досег с хората приключи. Надяваме се някъде да има нещо, което да компенсира сложния й живот сред "двукраки" на земята – надяваме се кучешкият Рай да не е просто пожелание от хората с широко-отворени сърца към всички същества.

 

Историята с продължение е за хората – за тях е лошият досег с простотията, с негативизма, с жалките изпълнения на застинали в полу-ембрионална фаза болни мозъци…

 

Защо? ЗАЩО застреляхте Рокси?

 

С какво ви попречи? Вината тук е колективна. Обществото ни е болно. И питаме ЗАЩО отношението към едно такова чисто същество, каквото е кучето (независимо от породата!), трябва да е все негативно; защо трябва да има напрежение; защо трябва да се изкарват ядове и тревоги в омраза към животните; защо трябва да се гонят и убиват кучета… Защо?

 

Кой застреля Рокси?

 

Куршумът е бил повече от достатъчен, за да може сърцето на усмихнатото куче на Севера, да спре. Дано това накара по една малка камбанка в главите ви да бие с учестен, тревожен ритъм. Имаме проблем. И проблемът не е частен. Имаме проблем със своеволията, със собственоръчното раздаване на псевдо-правосъдие (Рокси вероятно е пречела на някого с присъствието си на плажа и затова са я гръмнали от къщите зад него…), с усещането за безнаказаност, с неразплитането на гатанките и липсата на адекватни наказания.

 

Днес е Рокси, утре потърпевшата душица ще е друга. Но това, разбира се, е ежедневие в родината ни. Незнайно защо, омразата към кучета е насадена дълбоко в психиката на хората. За пример: на море с кучета в "италиански слънчак", 9 от 10 души спират с възхищение; в ресторант първо се дава вода на кучето, после питат човека му какво ще поръча.

 

Кой застреля Рокси?

 

И донесе ли това мир на душата му? Защото нас ни заболя… Никой няма право да посяга на близките ти същества – независимо от това на колко крака ходят те. Посегателството върху всяка дишаща "твар" трябва да е с еднаква законова обремененост. Докато кучетата се третират като ВЕЩИ, изстрелът срещу някоя друга Рокси, ще отзвучава безнаказано в пространството… до безкрай. А колективното прехвърляне на отговорност няма да сплоти общество, което и без това се разпада отвътре…

 

При спешен случай, търсите ЗООПОЛИЦИЯ на номер 112. Ако от телефон 112 откажат съдействие за пострадало животно, трябва да цитирате нещо ВАЖНО: екипите са длъжни да реагират съгласно чл.13 /Инциденти и събития с животни/ от Националния класификатор на спешните повиквания към МВР! Длъжни са да реагират и да пратят екип! А когато става дума и за заплаха с огнестрелно оръжие, случаят не бива да се пренебрегва. Всеки свидетел на събитията, е добре дошъл за показания.

 

"Кучетата не са целия ни живот, но го изпълват изцяло." И много често "обикновеното куче" е по-голям Човек от обикновения човек.

 

Сбогом, усмихната Рокси…

 

В памет на Рокси, в подкрепа на Даниела, споделете. Виновникът трябва да бъде наказан!

 

""

 

Източник: Radioenergy.bg

Коментари

Реакции

Следете разпространението на COVID-19 в реално време: