<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=70942" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Затваря ли си очите Европа за случващото се в България? (Коментарът на „Господарите“)

09 Август 2020
0 5331

България е най-корумпираната държава в Европа според класацията на „Трансперънси интернешънъл“ и е на последно място по свобода на словото от страните членки на ЕС в класацията на „Репортери без граници“. Все неща, които не би трябвало да харесват на Европейския съюз.

След един месец протести искащи оставки, реформи и действия за справяне с именно тези основни проблеми в държавата обаче, гласът на ЕС все още не се е чул. Поредица репортажи в най-големите европейски медии запознаха европейските граждани със случващото се в една от нейните страни-членки, но от лидерите на съюза коментар досега няма.

Немската телевизия ZDF: България е най-корумпираната страна в ЕС (видео)

В един момент протестиращите дори отидоха да скандират под прозорците на представителството на Европейската комисия в България с цел да привлекат вниманието на Европа, но реакция отново не последва. От протеста започнаха да се чуват коментари, че Европа е изоставила България, а това е идеален момент за антиевропейските гласове и структури да се надигнат.

Снимка: AP Photo/Valentina Petrova

Директниите въпроси сега звучат така:

Уважаеми председатели на Европейски парламент, Европейски съюз и европейска комисия, интересува ли ви кой и как ще разпредели бюджета от 29 милиарда евро, който одобрихте за България от парите на ЕС?

Смятате ли, че най-корумпираната държава ще спази вашите програми и договорки и че тези пари ще отидат по предназначение?

Интересува ли ви, че в България се нарушават права на граждани, журналисти и бизнеси от полиция и частни проправителствени силови структури, а държавни структури се използват за натиск и саморазправа?

ZDF пусна детско филмче за корупцията в България (видео)

Интересува ли ви, че поради разчарованието от бездействието ви, в държава членка на ЕС отново набират сила про-руски и антиевропейски организации? Или си имате ваши проблеми? Със сигурност си имате, но най-големият от тях е пренебрегване и компромис с европейските ценности и принципи.

За финал ще сложим един цитат от стихотворението на Иван Вазов „Към Европа“ написано през 1877 година:

„Но Боже! Що съглеждам? Европа се заклина
тиранина да пази и бича на света,
и милост християнска в душата ѝ застина,
и смей се безпощадно над нашите тегла!“

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции