<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=98067" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Мария Бакало...

Затворник, осъден за убийство, реши сложна математическа задача от антични времена

01 Септември 2021
0 11776

Осъден за убийство затворник, който се развил като самоук математик, успя да реши сложна задача от античните времена, докато е зад решетките, пише LadBible.

Кристофър Хевънс бил изключен от гимназията и постепенно изпаднал извън релсите, достигайки до наркотична зависимост. През 2011 година той бил осъден за убийство на 25 години затвор. Именно зад решетките Хевънс открил страстта си по математиката и сега се надява да вдъхнови и други хора като посвещава усилията си на своята жертва.

Обитателят на Monroe Correctional Complex има позволение да получава книги с текстови задачи в случай, че се съгласи да преподава и на други да открият тази страст в живота си.

Вече 41-годишният мъж решил да пише на издател на математическа литература. Писмото му стигнало до професор Умберто Черути от Торино, Италия, който от своя страна му изпратил сложна задача за решаване, за да изпробва знанията и уменията на затворника.

Хванаха затворник 40 години след бягството му

Не след дълго професорът получил отговор по пощата във формата на 120-сантиметров лист хартия с формула изведена в него. Професорът въвел въпросната формула в компютъра си, за да разбере какво е получил. Колкото и невероятно да звучи, но Хевънс успял да разреши задачата.

Хевънс, който е осъден на 25 години затвор заради престрелка с убит човек, открил новото си призвание почти в началото на престоя си. В тишината на килията за особено тежки престъпници, позната като “дупката”, той започнал да получава пликове с нерешени задачи под вратата и обяснява:

“Започнах да опитвам да реша тези задачи, сториха ми се по-интересни от реденето на пъзели. Това продължи дълго без прекъсване.”

“Когато работя, посвещавам труда си на жертвата на престъплението ми. Той ми е постоянното напомняне в живота накъде трябва да се стремя”, споделя Хевънс.

Източник: LadBible

Снимки: Pixabay

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции