<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=88156" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Малко над 7% с...

Затихва интересът към всички ваксини и при личните лекари (аудио)

26 Април 2021
0 1412

Налице е затихване на интереса към ваксините. Това обясни в интервю за БНР д-р Георги Миндoв, председател на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари и заместник-председател на Столичната колегия на Българския лекарски съюз.

„Затихва общо желанието, стимулът, мотивацията на хората“, коментира той.

„Просто вече няма желаещи. За никакви ваксини. Рязко намаляха. Изчерпаха се, стигна се едно насищане. Едно затихване на интереса въобще към всякакъв вид ваксини. Този процес не можем да го контролираме“, заяви д-р Миндов в предаването „Преди всички“.

Това се случва на фона на налични ваксини, уточни д-р Георги Миндов, при който има Moderna и AstraZeneca. Той разказа, че в списъка му има трима желаещи за Pfizer, но му липсват други трима, за да отвори един флакон. От неговите пациенти, ваксинирани с първа игла с AstraZeneca, няма отлив за втората доза. Към д-р Миндов няма запитвания за Janssen, нито за Sputnik.

При общопрактикуващия лекар не са регистрирани усложнения след ваксини. „При AstraZeneca няма нито един пробив, нито един, който се е разболял след първата игла. Никой не ми се е разболял.“

Важно е, че от този месец джипитата могат да ваксинират и лица извън пациентските им листи, както и неосигурени, подчерта Георги Миндов, като допълни, че общопрактикуващите лекари вече ще работят „като зелени коридори“.

Според Миндов празничните дни около Великден са неудачни за ваксиниране при личните лекари, защото ще има само дежурни и те няма да работят амбулаторно, а ваксината на Pfizer изисква специфично съхранение след размразяването.

Източник: БНР

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции