<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=99956" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Лекарите, кои...

Защитата на ваксината на “Модерна” намалява с времето, компанията подкрепи бустерната доза

16 Септември 2021
0 587

По данни от мащабно проучване на компанията защитата срещу коронавирус, която предоставя ваксината на “Модерна”, намалява с течение на времето, съобщава bTV.

Анализът показа по-нисък процент на ефективност при хора, които са се ваксинирани преди около 13 месеца в сравнение с тези, ваксинирани преди около 8 месеца.

Периодът на изследване е от юли-август, когато Delta е преобладаващият щам.

“Това е само една оценка, но вярваме, че данните означават, ако погледнем към есента и зимата, че очакваното намаляване на имунитета ще доведе минимум до 600 000 допълнителни случаи на заразени с Covid-19”, заяви президентът на “Модерна” Стивън Хог във видеоразоговор с инвеститори, цитиран от Ройтерс.

Компанията се обяви в подкрепа на поставянето на бустерна доза.

“Според нас третата доза има възможност значително да повиши имунитета през по-голяма част от следващата година, докато се опитваме да сложим край на пандемията”, добави Хог.

Изнесените данни са в контраст с няколко проучвания, от които става ясно, че ваксината на “Модерна” осигурява по-дълга защита в сравнение с тази на “Пфайзер/Бионтех”.

Разликата най-вероятно се дължи на по-високата доза иРНК в препарата на “Модерна” и малко по-дългия интервал между поставянето на двете инжекции.

И двете ваксини изключително ефективно противодействат на вируса.

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции