<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=86597" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Хаос в Бразил...

Защитата на Путин от коронавируса струва на Кремъл $84 милиона

02 Април 2021
0 590

Пълноценна система за наблюдение на здравните работници, пилотите и всякакъв друг персонал в контакт с руския президент Владимир Путин е създадена в Русия по време на пандемията, пише “Дневник”.

Президентската администрация е използвала за целта милиарди рубли, равностойни на около 84.5 млн. долара, за да се гарантира безопасността на президента, разказва в разследване руската служба на Би Би Си.

Русия започна производството на трета ваксина срещу Covid-19

Анажирани са например 12 хотела и санаториума в Москва, Подмосковието, Сочи и Ялта за целите на наблюдението на контактните. На практика парите остават в държавата, тъй като всички тези обекти са част от апарата на президента. Договорите кой ще се грижи за мерките на контактните същевременно са сключени без конкурси.

Премиерът Михаил Мишустин, пилоти, с които лети президентът, и други високопоставени служители са сред най-често поставяните под карантина; подобни мерки се прилагат и за лични фотографи и оператори, представители на администрацията и други периодично общуващи с държавния глава.

В екипажа на тези полети има хора, поставяни под карантина дни преди полетите, но при други става въпрос за седмици.

Русия изведнъж съобщи за два пъти повече жертви на Covid-19 в страната от известните досега

Администрацията на президента също така е платила карантината на ветераните от Втората световна война по време на Парада на победата, а и на журналистите от президентския пул, допуснати на годишната пресконференция през декември. Първите – в оздравителен санаториум в Москва, вторите – в хотел в центъра на Москва (за карантината на ветераните бе съобщено от няколко руски медии още преди парада).

Средства за медицински грижи за заделени и за медицинския персонал, преглеждал както Путин, така и други високопоставени служители – включително за поставянето им под карантина в Москва, Сочи и Валдай.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков обясни след публикацията, че става въпрос за “абсолютно нормална ситуация”, тъй като всички институции имат допълнителни разходи заради карантината.

Източник: “Дневник”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции