<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=84925" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Качество, кол...

Защо ваксината на AstraZeneca успя да скара ЕС дори с Австралия?

05 Март 2021
0 382

Ваксината на AstraZeneca е на път да влоши отношенията на ЕС с Австралия, след като вече провокира конфликт между Брюксел, Великобритания и Ирландия, съобщава Булевард България.

Часове след като стана ясно, че Италия е блокирала износа на 250 хиляди дози от ваксината, австралийските власти атакуваха решението като нарушаване на правилата на нормалната търговия и признак на “отчаяние” сред властите в ЕС. 

Ходът на италианското правителство, който беше подкрепен и от администрацията на ЕС, засяга част от производството на фармацевтичен завод на американската компания Catalent в град Анани. Дружеството е подизпълнител на AstraZeneca, като отговаря за пълненето на ампулите и опаковането на аденовирусните векторни ваксини срещу Covid-19. 

“AstraZeneca” отново ще забави доставката на ваксини за ЕС, според “Ройтерс”

AstraZeneca не успява да изпълни заявките си за осигуряване на ваксини за гражданите на ЕС с обяснението за производствени трудности. Липсващите дози в първото тримесечие на годината са 60% от предварително обещаваните от компанията при договарянето с ЕК, като проблемът засяга всички 27 държави членки. 

Според механизма, въведен през януари 2021 г., компаниите-производители на ваксини са длъжни да поискат разрешение от националното правителство, преди да изнесат количества от препаратите към държава извън ЕС. 

Австралия обаче не приема аргументите на италианските власти.

Защо ваксината на AstraZeneca успя да скара ЕС дори с Австралия?
Саймън Бърмингам

Финансовият министър на Австралия Саймън Бърмингам коментира пред Sky News, че “светът се намира в напълно непозната среда в момента и не е изненадващо, че някои държави са готови да се откажат от досегашните правила на играта”. 

“Това показва колко добре се справя Австралия на фона на отчаянието на други държави”, казва той. 

В Германия се чудят какво да правят с ваксината на AstraZeneca

Въпреки недоволството от случващото се около пратките на AstraZeneca, местните власти смятат, че имунизационната програма на страната няма да пострада. 

“Поръчали сме до 150 милиона дози от ваксините, като 50 милиона от тях ще се произведат тук, в Австралия”, казва финансовият министър. 

Италия е първата държава член на ЕС, която активира забраната за износ на ваксини, но няма да е последна. 

Здравният министър на Франция Оливие Веран коментира пред BFM TV, че също би наложил подобни ограничителни мерки, ако се наложи. 

Ако производителите на ваксини на територията на ЕС увреждат интереса на гражданите на съюза, държавните органи имат правото да откажат разрешението за износ на медицинските продукти към трети страни. 

Защо ваксината на AstraZeneca успя да скара ЕС дори с Австралия?
Луиджи ди Майо. Снимка: EPA

Външният министър на Италия Луиджи ди Майо използва профила си във Facebook, за да обясни мотивите за крайното решение.

“Днес Австралия се смята за държава, която не се намира в “рисковата група” според регулациите на ЕС. Все още има твърде малко ваксини в ЕС и Италия, а забавянето на доставките от AstraZeneca са неприемливи”, казва той. 

Действително Австралия се справя много по-добре при овладяването на Covid-инфекциите – от края на септември 2020 г. насам няма дни с повече от 30-35 нови случая на ден, а от края на януари новите заболели са паднали до едноцифрени стойности. Постигането на този резултат стана възможно след много строг локдаун през лятото на 2020.

По думите на Ди Майо, 250 000 дози от ваксината са достатъчно голямо количество, за да подлежат на експортен контрол: “Едно е да се изнесе малък брой дози за научни цели, друго е да се изнесат 250 хиляди”. 

“Това не е вражески акт на Италия спрямо Австралия, а е част от регулацията, одобрена на 30 януари в Европа”, посочва Луиджи ди Майо. 

Източник: Булевард България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции