<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=57832" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Защо ваксината срещу коронавирус не може да бъде готова веднага?

12 Март 2020
0 4018

С близо 5000 нови случая на заразяване с коронавируса COVID-19 дневно, учените по цял свят са подложени на огромен натиск да открият лечение и да се справят с пандемията, пише „Свободна Европа“.

Световната Здравна Организация обяви коронавируса за пандемия

Парите изглежда не са проблем – всеки ден се обявяват нови и нови грантове. Само Европейската комисия миналия петък даде финансиране на 137 научни екипа, работещи по откриването на ваксина, лечение и диагностични тестове.

Американският президент Доналд Тръмп заяви в Белия дом пред директори на фармацевтични компании и здравни служители в началото на март, че иска ваксината да е готова преди изборите през ноември.

Производителите на лекарства и медицинските експерти обаче са обезпокоени, че бързането с ваксината може да доведе до влошаване на инфекцията при някои пациенти, отколкото да я предотврати.

Причината е самият принцип на действие на ваксините. Учените се опитват да наподобят патогена и след това подлагат имунната система на човека на въздействието му чрез малка доза, прилагана като инжекция. В идеалния случай имунната система развива силна памет за патогена, така че следващият път, когато човекът е изложен на него, организмът го атакува преди инфекцията да го овладее.

Цяла Италия вече е под карантина заради коронавируса

Изкуството е това да бъде сторено, без пациентът да се разболее сериозно от самата ваксина. Има няколко различни метода за направата на ваксини, но всички те трябва да постигнат този деликатен баланс.

Обикновено изследователите се нуждаят от месеци тестове върху животни, за да проверят вероятността ваксината да влоши състоянието на имунизирания, вместо да го подобри.

„Разбирам значението на ускоряването на сроковете за създаване на ваксините като цяло, но от всичко, което знам, не смятам, че това е начинът“, казва д-р Петер Хотес, декан на Националното училище по тропическа медицина към Медицинския колеж „Бейлор“ в САЩ пред Ройтерс.

Д-р Хотес свидетелства миналата седмица пред американския Комитет по наука, космос и технологии за необходимостта от постоянно финансиране за разработването на ваксини. Нито един от коронавирусите, които предизвикаха епидемии през последните 20 г., не остави ваксина след себе си.

На специална среща на Световната здравна организация (СЗО) в средата на февруари за координиране на глобалния отговор на новия коронавирус, изследователи и производители на лекарства от цял свят, се съгласиха, че заплахата е толкова голяма, че разработчиците на ваксина трябва бързо да преминат към изпитвания върху хора, преди да бъдат завършени тестовете върху животни.

“Ако искате да получите ваксина възможно най-бързо, трябва да балансирате това с риска, който причинявате на малък брой хора, като се опитате максимално да ограничите опасността за тях”, коментира пред Ройтерс д-р Мари-Пол Киени, бивш заместник генерален директор на СЗО, която ръководеше заседанието.

Регулаторният надзор върху производителите на лекарства и върху медицинските изследвания е в ръцете на националните регулатори. Те имат отговорността за допускането на медикаментите до пазара. Най-мощният от тях, Американската администрация по храните и лекарствата (FDA), сигнализира, че няма да препятства ускорените графици за тестване на ваксината.

Разработчиците на ваксина срещу коронавирус са задължени да провеждат рутинни тестове върху животни, за да се уверят, че самата ваксина не е токсична и че ще помогне на имунната система да отговори на вируса.

Източник: “Свободна Европа”

Снимка: “Булфото”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции