<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=77586" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Добра новина:...

Защо в най-гъсто населения регион на света коронавирусът е под контрол?

09 Ноември 2020
0 3832

Гъсто населени държави с многомилионни градове. И въпреки това там положението изглежда спокойно – вирусът не се разпространява с такава заплашителна скорост, както в Европа, пише Дойче веле. На какво се дължи?

Да, мерките, които взима Китай, не влизат в съзвучие с европейските конвенции за правата на човека. Но други държави в региона, като Япония, Южна Корея, Тайван и Сингапур, които също се справят отлично с втората вълна, са демократично устроени – нищо, че в сравнение с европейците хората там имат други възгледи за личната свобода.

Защо в Китай няма втора вълна на пандемията?

Защо там няма втора вълна на пандемията?

Стратегията на тези страни работи успешно на първо място заради възможността да се правят бързи и масови тестове в лесно достъпни лаборатории, които отчасти могат да обслужват хората дори в колите им. Тестовете са безплатни, резултатите излизат за 24 часа, а заразените веднага отиват под карантина. При това абсолютният брой на тестовете не е особено висок – добрите резултати се дължат преди всичко на успешното проследяване на контактните вериги.

Класна стая в Южна Корея
Класна стая в Южна Корея

През лятото Япония беше на косъм от нов взрив на заразата. Тогава успяха да спрат разпространението на вируса чрез целенасочено съсредоточаване върху онези места и събития, където инфекцията се предава най-лесно и най-масово. Оттогава насам в страната трайно се регистрират по-малко от 1000 новозаразени на ден. В Южна Корея това число дори е двуцифрено, а в Тайван (в пропорция спрямо населението) на ден се заразяват 2300 пъти по-малко хора, отколкото в Германия.

Разбира се, в резултат от предишните епидемии азиатските държави бяха психологически и организационно далеч по-добре подготвени за новия коронавирус от европейците. В Тайван например имаше достатъчно складирани маски и медицински материали. Още в края на януари там произвеждаха по 2 милиона маски дневно, през април производството достигна до 20 милиона на ден. По същото време в Германия все още се водеха идеологически битки за смисъла от носенето на маски, а недостатъчните наличности се пазеха за медицинския персонал.

Важна роля играят и определени културни фактори. Във въпросните азиатски страни носенето на предпазни маски винаги е било разпространено, включително и без пандемия. Там маските са както израз на вежливост към околните, които по този начин пазиш от зараза, така и за собствена защита срещу замърсения въздух в многомилионните градове. В Китай, Япония и Южна Корея хората отдавна масово носят маски в обществения транспорт.

Китай се превръща в големия победител от пандемията

“Най-добрата стратегия”

„Най-добре се справят тъкмо онези страни, които бързо разпознаха пандемията като най-голяма опасност за населението и реагираха в съответствие. Те веднага си дадоха сметка, че най-добрата стратегия – както в полза на хората, така и в полза на икономиката – е да се наложат сериозни ограничения. Освен това след епидемията от ТОРС много азиатски страни инвестираха сериозни средства в здравеопазването и в превенцията срещу пандемии. И от опит знаеха, че още в началото трябва да се реагира бързо и решително”, обяснява австралийската епидемиоложка Зоуи Хайд.

По друг начин изглеждат действията на европейските правителства, смята Хайд. „На всяка пандемия трябва да се реагира с устойчиви мерки. Националните карантини, наложени в Европа през пролетта, бяха ефикасен, макар и доста примитивен начин да се спре разпространението на вируса”, казва експертката, но добавя, че за съжаление спечеленото по този начин време до голяма степен е било безсмислено прахосано. Според Хайд, през тези месеци европейците е трябвало много по-сериозно да работят за подобряване на инфраструктурата – както при тестовете, така и при проследяването на заразяванията.

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции