<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=83378" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Сериозен ско...

Защо в Португалия изведнъж стана толкова драматично с Covid-19?

09 Февруари 2021
0 779

През 2020 година Португалия не беше особено тежко засегната от пандемията. Сега обаче нещата се промениха: от началото на тази година коронавирусът там направо експлодира, пише Дойче веле. 43% от всички зарази и 44% от всички смъртни случаи бяха регистрирани в един-единствен месец: януари 2021. Положението е много напрегнато, казва Райнхард Науман, представител на германската фондация “Фридрих Еберт” в Лисабон. “Цялото население е страшно изнервено от драматичното развитие през последните 2-3 седмици”, казва той.

Правителството смята, че влошаването се дължи на два фактора. Първо – на мутиралия щам В.1.1.7, открит най-напред във Великобритания. И второ – на либерализирането на мерките, наложено около Коледа. В момента в Порутгалия отново важи строг локдаун – затворени са училищата, магазините и ресторантите, а свободата на движение е сериозно ограничена.

Защо в Португалия изведнъж стана толкова драматично с Covid-19?

Когато лекарите трябва да избират кого да спасяват

Много често линейките чакат с часове пред болниците, тъй като здравните заведения просто не смогват да приемат бързо новите пациенти, както съобщава кореспондентът на Дойче Веле Ян-Филип Шолц. Броят на новопостъпващите е твърде голям, интензивните отделения са достигнали до предела на капацитета си, а в другите отделения се третират хиляди други по-леки случаи на Covid-19. Пред част от клиниките има опънати палатки за триаж: там лекарите в движение решават на кого да окажат спешна помощ – въз основа на кислородното съдържание и телесната температура.

С бързо темпо се изграждат и полеви болници за приемането на нови пациенти. Жоао Рокет от Английския университет в Лисабон разказва, че университетската баскетболна зала вече е превърната в лазарет за болни от Covid-19: “Подобна трансформация става лесно – спортните зали бързо се преоборудват. Много по-трудно е да се осигури бързо квалифициран медицински персонал, за да може обслужването на пациентите въобще да функционира.”.

Обществените лечебни заведения са претоварени с пациенти с Covid-19, така че хората с други заболявания или оплаквания се пренасочват към частните клиники, обяснява Райнхард Науман. Липсата на достатъчно квалифициран персонал е най-сериозният проблем в борбата срещу пандемията в Португалия. Според една вътрешна статистика на здравната система, почти 10% от медицинския персонал са заразени с коронавирус. Тази сряда германският Бундесвер изпраща специален екип от 26 души в помощ на закъсалите португалци, след като португалската министърка на здравеопазването Марта Темидо отправи молба за помощ преди седмица.

В Португалия общественото здравеопазване е организирано около Националната здравна служба. Секторът обаче пострада сериозно от мерките за икономии през изминалите години, обяснява Науман. След международната финансовата криза на Португалия беше наложена много строга програма за икономии, но въпреки това системата се справя удивително добре, смята той и цитира една португалска поговорка: “С малко яйца португалското здравеопазване прави много омлети”.

Тази седмица в Португалия започна ваксинирането на хората над 80-годишна възраст. Както и другаде в Европа, и там все още няма достатъчно ваксини. Правителството смята, че до края на март имунизация ще получат около 800 000 души от общо 10-милионното население. Здравните власти са на мнение, че на този фон засега се очаква много масово разпространение на вируса и голямо напрежение за цялата система.

Трагедията сплоти португалците

За лекарите и медицинския персонал борбата срещу пандемията е гигантско усилие. Тъкмо поради това на помощ им се притича гражданското общество – по най-различен начин. Проектът на Рикардо Паягуа например предоставя каравани за почивка на медицинския персонал. 50 каравани с 200 души доброволци предлагат на медиците възможност за кратък отдих от изнурителния им труд. “Тяхната работа е емоционално много интензивна”, казва предприемачът Паягуя в интервю за ДВ. Според него медиците имат нужда не само от легло, където да подремнат, но и от морална подкрепа.

Райнхард Науман разказва, че португалското общество демонстрира голяма сплотеност в борбата срещу пандемията. “Хората реагират конструктивно, защото разбират, че залогът е много висок.” Да, и в Португалия имаше прояви на умора и недоволство, но на фона на ужасяващите числа от последните седмици хората се сплотиха, казва той.

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции