Следва: Три японски б...

Защо в Япония се самоубиват толкова много хора?

14 Октомври 2020
4 2036

В Япония тази година се самоубиха необичайно много известни личности. Първи посегнаха на живота си 22-годишната риалити звезда Хана Кимура и 30-годишният телевизионен актьор Харума Миура. И двамата бяха оставили прощални писма. Преди броени седмици се самоубиха още две актриси – на 36 и 40 години. Но и отвъд лъча на прожекторите в страната прекалено много хора слагат край на живота си: през август броят на самоубилите се достигна 1850 за месеца, ръст от 15% спрямо същия месец на предходната година, пише Дойче веле.

Правителството призна, че е налице обезпокоителна тенденция и увеличи с цели 40% бюджета си за превенция на самоубийствата, който достигна 29 милиона евро. А тези пари са крайно необходими. По време на пандемията многобройни неправителствени организации, които оказваха помощ по телефона и провеждаха консултации, ограничиха дейността си и все повече разчитат на дарения. А нуждата от тяхната работа расте непрестанно.

Предимно жени и все повече младежи

Специалистите са убедени, че нарастването в броя на самоубийствата се дължи именно на пандемията. В началото в Япония, както и в много други страни по света, влязоха в сила ограничения в обществения живот и личните контакти рязко намаляха. Първоначално хората се мобилизираха за справяне с опасността. През първата половина на годината в Япония дори имаше по-малко самоубийства от обикновено. После обаче социалните и икономически последствия от корона-кризата започнаха все по-болезнено да се отразяват върху психическото здраве на японците. Процентът на безработните взе да расте, многобройни малки предприятия фалираха, редица собственици на дребни бизнеси затънаха в дългове.

Ръстът на самоубийствата е особено забележим на фона на относително ниската смъртност в разултат от Ковид-19. Пандемията е покосила досега 1600 японци, а броят на самоубийците вече достигна 13 000. Най-тревожно е положението във възрастовата група на жените между 20 и 40-годишна възраст. Здравният специалист Масахару Маеда от университетат във Фукушима смята, че причините са главно икономически. Той обяснява, че жените в тази възрастова група най-често губят работните си места поради пандемията, тъй като много от тях работят на временни договори или на непълен работен ден.

Друга особено застрашена група са подрастващите, сред които броят на самоубийствата расте вече от години. Само през август се самоубиха близо 60 ученици – два пъти повече в сравнение със същия период на предишната година. Специалистите смятат, че този ръст се дължи на различни фактори. Често причината е мобинг, но и подновените занятия в училище и свързаният с това силен натиск децата бързо да наваксат пропуснатото също играят голяма роля. “Чуваме вече за петгодишни деца, които говорят за смърт”, разказва Хироюки Нишино, ръководител на организация за подпомагане на деца.

И в други страни броят на самоубийствата расте

Броят на самоубийствата нараства и в други страни по света. Твърди се, че и в съседна Южна Корея все повече хора посягат на живота си. Според Фондацията за предотвратяване на самоубийствата в Индия, две трети от терапевтите съобщават за растящ брой самонаранявания и опити за самоубийства. А в САЩ, според едно проучване от месец май, през следващите десет години ще има “допълнителни 75 000 души, умрели от отчаяние” – тук влизат както самоубийците, така и наркозависимите.

Световната здравна организаия (СЗО) установява, че в 60 от общо 130 държави, членуващи в организацията, грижите за психическото здраве на хората са занемарени поради пандемията.

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции